Skiathos este o insulă de-un verde crud, cu păduri de pin și peste 60 de plaje cu nisip fin, înconjurate de apele turcoaz ale Mării Egee. Dar Skiathos oferă mult mai mult de atât: povești medievale, plantații de măslini și migdali, podgorii de viță de vie, o viață de noapte tumultoasă, sporturi nautice, localnici ospitalieri, muzică și mâncare tradițională.

Insula Skiathos face parte din grupul de insule grecești Sporades, alături de Skopelos, Alonissos și Skyros și se pretează, în special, pentru vacanțele în cuplu.

Am fost pentru prima oară în Skiathos la finalul lunii mai, cu primul charter din acest an al AeroVacanțe, agenție de turism care vinde vacanțe în Skiathos de 20 de ani.

„Anul trecut, 6000 de turișți români și-au petrecut vacanța în Skiathos prin AeroVacanțe, iar pentru acest an estimăm o creștere de 50% a numărului de turiști, până la 9000 de persoane. Avem curse charter către această destinație din 5 orașe din România: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Sibiu”, declară Horea Beleneș, director general AeroVacanțe.

Și nu doar turiștii români vizitează frecvent această insulă, ci și turiștii din alte țări europene, în special din Marea Britanie și Italia.

“Estimăm că anul acesta să fie cel mai bun an turistic din istoria insulei, cu număr record de turiști”, spune și Thodoris Tzoumas, primarul insulei Skiathos.

Ce poți face într-o vacanță în Skiathos

În ciuda dezvoltării turistice din ultimii ani, Skiathos a rămas o insulă cu peisaje naturale, cu peste 60 de plaje cu nisip fin. Din portul Skiathos poți închiria o ambarcațiune pentru a face un tur al insulei și pentru a admira cele mai retrase și sălbatice plaje naturale.

Una dintre cele mai cunoscute plaje din Skiathos este plaja Koukounaries, situată în partea sud-vestică a insulei și considerată una dintre cele mai frumoase plaje din Europa. Este supranumită și “Chrysi Ammos”, adică “Nisipul Auriu”, datorită nisipului său fin care sub razele soarelui are culoare aurie. Plaja este mărginită pe de o parte de apele limpezi ale Marii Egee, iar în spatele plajei se află o deasă pădure de pini declarată rezervație naturală. Prețul pentru închirierea a două șezlonguri și o umbrelă pe plaja Koukounaries este de 15 euro/zi.

Plaja Agia Eleni se învecinează cu plaja Banana și a fost denumită după o biserică situată în apropierea plajei. Plaja îi întâmpină pe turiști cu nisipul ei fin și apele limpezi, precum și cu legendarele taverne. În plus, Agia Eleni este perfectă și pentru windsurfing.

Accesibilă doar de pe mare, plaja Lalaria se găsește în extremitatea nord-estică a insulei și este o adevărată capodopeă a naturii, desenată cu stânci înalte ce formează un arc natural și câteva peșteri.

Pe lângă plaja Kastro vei găsi ruinele unei cetăți medievale care datează din secolul XIV, fiind construită cu scopul de a-i proteja pe localnici de pirați și de sarazini.

În centrul orașului Skiathos vei avea ocazia de a descoperi un scriitor celebru al literaturii greceșți: Alexandru Papadiamantis, al cărui nume îl întâlnim, de asemenea, pe strada principală din oraș și pe aeroportul insulei. Casa natală a lui Papadiamantis nu mai există, dar cea în care a murit a fost restaurată și transformată în muzeu.

Mănăstirea Evangelistria a fost fondată de un grup de călugări de pe Muntele Athos în anul 1794 și a devenit rapid un refugiu sigur pentru insurgenții greci din ultimii ani de stăpânire otomană. Complexul mănăstirii este format din Katholikon (biserica principală), unde vei găsi icoane datând din anii 1600 și 1700, și dintr-un muzeu ce prezintă o expoziție formată din veșminte, manuscrise și cruci din lemn și din argint.

O plimbare pe străduțele înguste din centrul vechi al insulei este o altă recomandare de a-ți petrece timpul în Skiathos. Aici găsești zeci de taverne în care te poți bucura de gustoasa și îndestulătoarea bucătărie grecească.

“Gastronomia din Skiathos îmbină cu succes peștele și fructele de mare cu legumele. De asemenea, Hamalia este un desert tradițional preparat pe insulele grecești Skiathos, Alonnisos și Skopelos. Este un tip de patiserie dulce umplută cu un amestec de migdale măcinate, miere, scorțișoară și nucșoară. În plus, pe insulă se produce și vin, Malagousia, Asyrtiko, Roditis, Xinomavro și Limnio, fiind printre soiurile pe care le puteți degusta aici”, a explicat Diamantis Mathinou, viceprimarul insulei Skiathos.

Cum ajungi în Skiathos și cât costă un sejur pe insulă

Din România, există numeroase curse spre Aeroportul Skiathos "Alexandros Papadiamantis". De la Bucureșți, de unde am luat eu charterul spre Skiathos, durata zborului este de circa o oră. Aterizarea pe aeroportul din Skiathos este un spectacol în sine deoarece pista are doar 1.628 de metri lungime și este foarte aproape de Marea Egee, iar piloții trebuie să zboare mult mai jos decât ar face-o pe alte aeroporturi.

De regulă, pachetele turistice pentru Skiathos includ transportul cu avionul de tip charter, cazare și tipul de masă ales. Prețul pentru un pachet cu transport și cazare pe primul charter operat în acest an de AeroVacanțe a fost de doar 200 de euro/persoană. În lunile iulie-august tariful pentru zbor și cazare 7 nopți, fără masă, este de circa 400 de euro/persoană, iar prețul pentru un pachet care include transport și cazare 7 nopți în sistem de demipensiune (două mese pe zi) la hoteluri de 4 sau 5 stele este de aproximativ 900-1000 euro/persoană.

Citeste si:

    Sursa foto: Wall-Street.ro

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Roxana Grosu
    Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


    Setari Cookie-uri