Pe măsură ce temperaturile joase încep să se risipească și primăvara începe să își facă simțită prezența, un fenomen cunoscut sub numele de astenie de primăvară poate reprezenta, pentru unele persoane, un dezavantaj al acestui sezon altfel plin de bucurie. În ciuda entuziasmului pentru zilele mai lungi și promisiunea unui nou început, te poți regăsi în situația de a experimenta câteva simptome aparent inexplicabile, precum lipsa de energie și motivație.

Citește mai jos despre cum poți înțelege mai bine fenomenul de astenie de primăvară și câteva metode eficiente prin care o poți preîntâmpina și combate.

Înțelegerea conceptului de astenie de primăvară

Astenia sau oboseala de primăvară reprezintă o afecțiune temporară care se poate manifesta în mai multe moduri, precum:

  • Lipsă generalizată de energie – te poți simți constant obosit și epuizat, chiar și după o noapte de somn odihnitor;
  • Motivație scăzută – executarea unor sarcini simple poate părea dificilă; la fel și menținerea concentrării și a productivității;
  • Fluctuații ale stării de dispoziție – iritabilitatea, anxietatea și schimbările de dispoziție pot deveni stări frecvente și pot afecta desfășurarea activităților de zi cu zi și restul simptomelor;
  • Tulburări de somn – de multe ori poate exista dificultate în a adormi sau a menține starea de adormire.

Cauzele potențiale

Cu toate că nu se cunosc cu exactitate cauzele asteniei sezoniere, mai mulți factori pot contribui la acest fenomen:

  • Tranziția sezonieră

Trecerea de la un anotimp friguros, întunecat, precum iarna, la unul mai călduros, cu multă lumină, precum primăvara, poate perturba ritmul circadian al corpului tău.

Pe măsură ce zilele devin mai lungi și cantitatea de lumină naturală crește, corpul tău ar putea avea întârzieri în a se adapta, fapt ce conduce la un dezechilibru temporar al ciclurilor de somn-veghe și, potențial, al nivelurilor hormonale.

  • Alergii

Primăvara este adesea asociată cu o creștere a concentrației de polen circulant, fapt ce poate declanșa simptome alergice la o mare parte din persoane.

Alergiile pot provoca o stare inflamatorie generalizată deranjantă, congestie nazală și dificultăți respiratorii, manifestări care, împreună, pot contribui la oboseală și o stare generală per total afectată.

  • Schimbări alimentare

Odată cu încălzirea vremii, ieșirea mai mult în societate și diversificarea tipurilor de produse disponibile, dieta pe care o adopți poate suferi schimbări. De exemplu, poți ajunge să mănânci mai mult în oraș sau să mănânci mai puțin consistent.

  • Tulburarea afectivă sezonieră

Deși este un tip de afecțiune adesea asociată cu anotimpul rece, unele persoane pot experimenta o formă asemănătoare tulburării afective sezoniere chiar și în lunile mai luminoase și călduroase, precum cele de primăvară.

Această tulburare include adesea modificări de dispoziție și oboseală cronică, afectând productivitatea și desfășurarea normală a activităților zilnice.

Cum poți depăși astenia de primăvară

Deși oboseala de primăvară este un fenomen temporar și, adesea, pur și simplu trece de la sine, există mai multe strategii pe care le poți adopta pentru a atenua efectele neplăcute și a-ți recăpăta nivelul de energie ideal.

  • Prioritizarea somnului – stabilirea unei rutine de somn consecvente și crearea unui mediu propice pentru un somn odihnitor;
  • Respectarea unei diete echilibrate – asigură-te că dieta pe care o adopți este bogată în nutrienți esențiali și rămâi hidratat pe tot parcursul zilei;
  • Practicarea exercițiilor fizice regulate – activitatea fizică regulată poate crește nivelurile de endorfine, poate îmbunătăți dispoziția și poate spori nivelurile generale de energie;
  • Gestionarea stresului – stresul poate agrava senzația de astenie prin încurajarea unui ciclu vicios de stare de alertă ce alternează cu oboseala;
  • Luarea în considerare a suplimentelor – este esențial să consulți un profesionist înainte de a introduce orice suplimente în rutină, însă unele opțiuni naturale, precum vitamina C, D, fierul și plantele adaptogene precum ashwagandha pot ajuta la ameliorarea simptomatologiei.

În concluzie, deși poate părea frustrant sau neplăcut pe moment, amintește-ți faptul că astenia de primăvară este un răspuns natural la schimbările de sezon, iar cu răbdare și câteva tehnici ajutătoare, poți recâștiga nivelurile de energie anterioare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri