Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.063 lei, in luna mai a acestui an, in scadere fata de luna precedenta cu 23 lei (-1,1%). Aceasta scadere vine dupa trei luni de crestere in 2016, iar cele mai afectate industrii sunt activitatile de asigurari, telecomunicatiile si fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului, potrivit INS.

In luna mai 2016, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou).

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 118,3%.

Cele mai mai scaderi ale castigului salarial mediu net

• cu 21,4% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 18,4% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
• intre 9,5% si 14,0% in telecomunicatii, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
• intre 7,0% si 8,5% in extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii).

Pe de alta parte, cresterile castigului salarial mediu net fata de luna aprilie 2016 au fost determinate de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, precum si de acordarea de prime ocazionale si a sumelor din profitul net, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net

• cu 7,5% in transporturi terestre si transporturi prin conducte;
• intre 5,0% si 7,0% in hoteluri si restaurante, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare);
• intre 3,5% si 4,5% in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistr� ri audio si activitati de editare muzical� ; activitati de difuzare si transmitere de programe), industria alimentara.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (0,5%) si invatamant (1,1%). In administratia publica castigul salarial mediu net a crescut cu 1 leu fata de luna precedenta. Informatii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri