Angajatii isi doresc sa poata invata lucruri noi

Angajatii isi doresc sa poata invata lucruri noi

Invatarea si dezvoltarea profesionala sunt elemente importante, prin care angajatorii isi pot mentine oamenii motivati in companii, sustine Bogdan Comanescu, director general al Accelera Business Strategy.

"Din experienta de consultant care a lucrat cu peste 14.000 de oameni, pot spune ca toate generatiile iubesc sa invete lucruri care sa le fie utile in munca si in cariera. Si, nu numai toate generatiile, ci si toate nivele de educatie. Dupa un training bun, aceeasi bucurie si mandrie am vazut-o si pe fata cameristelor de la hotel, dar si pe fata top managerilor din banci", a mentionat Bogdan Comanescu.

Foto: Racorn, Shutterstock

Mediul de lucru trebuie sa fie unul dinamic

Mediul de lucru trebuie sa fie unul dinamic

Importanta beneficiilor extra-salariale pentru candidati depinde de regula de experienta si pregatirea fiecarui salariat.

"Daca pentru o pozitie de top management, dintr-o companie multiculturala, beneficiile palpabile (pe care le cunoastem cu totii - abonamente medicale, abonamente la diferite centre de infumusetare, tichete de masa, al treisprezecea salariu et cetera) vin la pachet cu remuneratia aferenta si conteaza mai putin, pentru tinerii angajati, la nivel de entry-level, acestea pot avea o greutate mai mare. Concurenta este destul de mare intre companii, asa ca pe langa beneficii, angajatorii trebuie sa aplice politici de loializare muncite, politici care includ un mediu de lucru dinamic, in care angajatii sa nu se plafoneze, manageri de department bine pregatiti, de la care sa invete constat si nu in ultimul rand, un program flexibil, care sa le permita angajatilor proactivi sa-si demonstreze abilitatile si hard - skillurile, dincolo de acul de ceas", considera Ana Maria Balan, HR Business Partner in cadrul agentiei de recrutare Persons.

Programul flexibil, dorit de toata lumea

Programul flexibil, dorit de toata lumea

Munca dupa un program flexibil este dorita deopotriva de angajati si angajatori, noile industrii permitand o autonomie sporita a muncii, potrivit datelor unui studiu realizat de Up Romania (noua identitate a Cheque Dejeuner Romania) impreuna cu IRES.

Un top al elementelor care fac ca viata la serviciu sa aiba o calitate buna arata astfel

  • un salariu bun
  • pasiunea pentru munca
  • un nivel scazut de stres
  • o buna colaborare cu managementul
  • un program flexibil

Foto: pathdoc, Shutterstock

Salariul, important in functie de pozitia ocupata

Salariul, important in functie de pozitia ocupata

Daca salariul este privit ca un mijloc de subzistenta si principalul motiv pentru care candidatul se angajeaza este suma pe care o va primi la finalul fiecarei luni, atunci acesta este plasat pe primul loc, spune Ana Maria Balan, HR Business Partner Persons, si nimic nu va avea intaietate in fata acestei nevoi. Si asa este normal. Fiecare are nevoile lui, mai importante sau mai putin importante, excat ca in piramida lui Maslow, atat de cunoscuta. Avem nevoie de siguranta platii facturilor, a securitatii personale, si mai apoi avem nevoie de recunoastere sociala si dezvoltare personala.

Daca un candidat entry-level priveste job-ul ca pe o oportunitate de dezvoltare profesionala si personala, si este suficient de smart incat sa priceapa ca, pe termen lung, acesta ii va asigura un nivel salarial mult mai ridicat, atunci salariul nu va mai ocupa primul loc.

"Pentru rolurile in care nu exista alte beneficii, salariul intra in top trei ca importanta. La fel de importante, insa, pentru acceptarea ofertei in aceste situatii sunt programul flexibil, localizarea sau asigurarile medicale. Pentru rolurile in care veniturile includ o componenta variabila, bonusuri si comisioane, salariul conteaza mai putin", a declarat Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera.

Foto: pathdoc, SHutterstock

Echipa, importanta pentru fiecare angajat

Echipa, importanta pentru fiecare angajat

Atunci cand sunt intrebati ce ar pastra neschimbat la mediul de munca, angajatii romani mentioneaza ca ar pastra in primul rand echipa cu care lucreaza, flexibilitatea de care beneficiaza, unele beneficii extra-salariale, spatiile de recreere si managerul, potrivit studiului realizat de Up Romania.

Pe de alta parte, printre schimbarile dorite, angajatii au enumerat masuri vizand flexibilizarea mediului sau a conditiilor de munca, precum si eficientizarea activitatii. Printre aceste masuri se numara: diminuarea sau reducerea unor proceduri, feedback mai frecvent, criterii de performanta mai numeroase si utilizarea lor in evaluarea si recompensarea angajatilor, delegarea de sarcini, constituirea de echipe cu membri din generatii apropiate.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock

Sursa foto: Pixabay