Cu milioane de romani plecati peste hotare si cu cifre ale somajului la cele mai scazute niveluri din ultimii ani, gasirea candidatilor reprezinta una dintre cele mai mari provocari ale momentului pentru angajatori. Cei peste 20.000 de detinuti din inchisorile romanesti pot fi o varianta demna de luat in calcul pentru companii, atat prin prisma numarului, cat si datorita avantajelor pe care le are o firma care angajeaza detinuti.

Iar detinutii par sa isi doreasca sa munceasca. Astfel ca statisticile Administratiei Nationale a Penitenciarelor arata ca unul din trei detinuti a muncit in anul 2018.

In anul 2018, efectivul mediu a fost de 22.100 de detinuti. Dintre acestia, 7.054 de persoane private de libertate au fost implicate in activitati lucrative

Si in prezent, cifrele sunt apropiate, astfel ca 20.500 de persoane lipsite de libertate se afla in penitenciarele din Romania, 913 dintre acestea fiind femei. Statistica arata ca aproximatic 6.500 de detinuti au fost selectati si au putut munci in primele sase luni din acest an.

Acestia au prestat servicii pentru aproximativ 300 de beneficiari, intre care se numara firme private, precum si institutii de stat. In 2019 au angajat detinuti cateva primarii, printre care se numara cele Predeal, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Baile Tusnad, Vetel sau Orastie, precum si Ministerul Justitiei, Tribunalul Bucuresti, Tribunalul Constanta sau Registrul Comertului.

"Primaria comunei Vetel, judetul Hunedoara, a incheiat, incepand cu anul 2011, contracte de prestari servicii cu Administratia Nationala a Penitenciarelor, Penitenciarul Deva. Contractul, a carui durata este de 12 luni, are ca obiect asigurarea de catre penitenciar a unui efectiv variabil, cuprins intre 2 si 10 persoane private de libertate, in vederea prestarii lucrarilor de munci necalificate- curatenie si intretinere spatii verzi si drumuri in comuna: cosit iarba de pe domeniul public, taiat si toaletat vegetatia de pe taluzuri, maturat, curatat zapada, si altele. Avantajele muncii cu persoanele lipsite de libertate sunt reprezentate de pret, disponibilitatea la munci necalificate, disciplina si organizarea, prezenta sigura", au raspuns reprezentantii primariei Vetel, la solicitarea wall-street.ro.

Si Registrul Comertului plateste pentru servicii ale persoanele private de libertate inca din anul 2014.

"Persoanele private de libertate au prestat servicii de operatiuni nenormate, aditionale operatiunilor de arhivare materiala, pentru documentele create de Oficiile Registrului Comertului de pe langa Tribunalele Bucuresti si Ilfov, inclusiv pentru actele de procedura din activitatea de insolventa aferenta Oficiului National al Registrului Comertului, precum activitati necalificate de manipulare a cutiilor de arhiva, etc. Din decembrie 2014 si pana in decembrie 2017, programul de lucru al persoanelor private de libertate a fost de opt ore, iar din ianuarie 2018 si pana in prezent programul de lucru este de sase ore", spun reprezentantii institutiei.

Potrivit acestora, s-a apelat la colaborarea cu Penitenciarul Jilava, care este institutie publica in subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor din subordinea Ministerului Justitiei, la fel ca si Oficiul National al Registrului Comertului, din urmatoarele motive:

• volumul mare de activitate la nivelul Oficiilor Registrului Comertului de pe langa Tribunalele Bucuresti si Ilfov si Oficiului National al Registrului Comertului.

• personal insuficient pentru efectuarea tuturor activitatilor necalificate de manipulare a cutiilor de arhiva etc.

Cum se stabileste salariul detinutului

Remuneratia incasata de detinutii care muncesc se stabileste in mod direct prin tarifele negociate intre administratia penitenciarului si angajatorul.

Veniturile nu pot fi mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara (2.080 lei - n.red), in raport cu programul de lucru stabilit prin contractul de prestari servicii

Prin contract, tarifele pot fi stabilite si in baza normelor de lucru determinate prin probe de lucru efectuate in prezenta persoanelor delegate de ambele parti contractante.

Astfel, in primul semestru al anului 2019, venitul mediu brut incasat de o persoana privata de libertate a fost de 2.164 lei (circa 1.310 lei net).

Ce avantaje au firmele care angajeaza detinuti

Munca se realizeaza in baza unor contracte de prestari servicii, in care detinutii nu au statutul de angajati. Intre avantajele companiilor care aleg sa lucreze cu detinuti se numara:

  • asigurarea unui numar constant de persoane private de libertate pe toata perioada derularii contractului, tinand cont de nevoile beneficiarului;
  • cheltuielile totale ale desfasurarii activitatii cu persoane private de libertate sunt exclusiv cele determinate de remunerarea acestora pentru lucrarile efectuate, conform tarifului orar stabilit in contract, si nu implica contributii financiare sau plata unor taxe suplimentare;
  • continuitatea serviciilor prestate pe intreaga perioada de derulare a lucrarilor;
  • posibilitatea folosirii persoanelor private de libertate atat la lucrari necalificate cat si la activitati calificate, conform aptitudinilor si specializarii acestora;
  • negocierea tarifelor in functie de complexitatea lucrarilor efectuate sau a serviciilor prestate, durata contractului si numarul de persoane private de libertate implicate;
  • siguranta asupra materiilor prime, materialelor, uneltelor si utilajelor folosite in perioada derularii lucrarilor, neexistand riscul sustragerii acestora;
  • paza si hrana persoanelor private de libertate sunt asigurate, dupa caz, de catre administratia locului de detinere, fara a implica alte costuri suplimentare din partea beneficiarului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri