Intrebarile obsinuite de la interviurile de angajare cu siguranta nu iti vor da atatea batai de cap ca atunci cand ai primi o intrebare bizara ca "Cum faci un sandwich cu unt de arahide si jeleu". Cu toate acestea, pot avea multe efecte negative, daca nu iti pregatesti raspunsul.

Nu te lasa pacalit de aceste intrebari inselator de simple. Recrutorii cu experienta folosesc astfel de intrebari pentru a-i determina pe candidati sa divulge informatii pe care nu se pregateau sa o faca. Iata cum trebuie sa raspunzi, pentru a castiga cat mai mult la acel interviu de angajare, scrie FastCompany.

Povesteste-mi despre tine

In traducere: de ce ai fi o alege buna?

Aceasta intrebare comuna dintr-un interviu de angajare poate parea simpla, totusi reuseste sa ii pacaleasca pe multi candidati si ajung sa impartaseasca informatii care nu au nicio legatura cu jobul. Cand angajatorii pun aceasta intrebare, nu sunt interesati sa iti auda autobiografia. De fapt, ei vor sa afle o versiune personalizata a parcursului tau profesional.

Astfel, pe baza informatiilor pe care le ai despre cerintele jobului si despre companie, explica succint cum experientele anterioare te-au adus in fata acestei oportunitati, precum si modul in care te-au pregatit pentru acest nou rol.

Ce stii despre noi?

In traducere: iei in serios acest interviu?

Recrutorii nu pun aceasta intrebare pentru a va ajuta sa va completati lacunele. Ei vor sa afla cat de interesati sunteti de job si de companie.

Cheia raspunsului potrivit la aceasta intrebare o ai daca te-ai preocupat cu aflarea de informatii despre companie. Ideal este sa arunci o privire pe site-ul companiei, sa ii urmaresti conturile de socializare si poti crea chiar un Google News Alert pentru a intelege modul in care organizatia functioneaza, cum vad clientii brandul si cum isi apreciaza angajatii.

Povesteste-mi despre o ocazie in care

In traducere: demonstreaza ce afirmi, da-mi un exemplu

Multor angajatori le place sa foloseasca aceasta tehnica de intervievare, bazata pe comportament, pentru a evalua potentialul unui candidat. Un studiu recent, realizat de TopResume a aratat ca acesta este cel mai important factor pentru angajatori, atunci cand evalueaza un potential angajat. Aceste intrebari deschise il incurajeaza pe candidat sa impartaseasca o poveste care ilustreaza modul in care a gestionat o situatie anterioara, insa care ar putea sa apara si in noul job.

Daca primesti aceasta intrebare, descrie o situatie sau o sarcina pe care ai dus-o la bun sfarsit. Detaliaza actiunile pe care le-ai luat pentru a rezolva problema si rezuma rezultatele.

De ce cauti alt job?

In traducere: Este ceva ce trebuie sa stim?

Aceasta intrebare devine dificil de raspuns daca tu esti intr-o situatie complicata, adica daca ai fost dat afara sau ai plecat de bunavoie de la locul de munca. Angajatorii vor sa afle detalii despre cel mai recent job, motivul plecarii, pentru a intelege ce te motiveaza sa candidezi la acest nou job si pentru a descoperi daca exista vreun semn de intrebare in ceea ce te priveste. De exemplu, daca incepi sa te plangi despre cat de ingrozitor a fost seful tau anterior, recrutorul se poate intreba daca vinovat de aceasta situatie esti chiar tu, nu fostul manager.

Indiferent cum au ramas lucrurile la jobul anterior, evita sa vorbesti de rau fostul angajator sau sa dai vreun semn de manie cand vorbesti despre acesta. Asta nu inseamna ca trebuie sa minti, dar nici ca trebuie sa detaliezi prea mult. Ideal este sa te concentrezi in a expune lucrurile pe care le-ai invatat lucrand in pozitia anterioara si cum acea experienta te recomanda pentru postul actual. Pana la urma, obiecttivul tau este sa ghidezi discutia inapoi la motivele pentru care esti incantat de aceasta noua oportunitate, in acea companie, si sa arati de ce esti potrivit pentru acel job.

Ai vreo intrebare pentru mine?

In traducere: Cat de interesat esti de aceasta oportunitate?

Cel mai rau mod posibil de a raspunde la aceasta intrebare este spunand "nu". Angajatorii vor sa auda intrebari din partea voastra, altfel vor crede ca nu sunteti interesati de job.

Incearca sa nu ramai prins in aceasta capcana. In timp ce unele intrebari vor aparea in mod natural pe parcursul unei conversatii cu un intervievator, cel mai bine este sa ai si o lista de intrebari pregatita de acasa. Acestea trebuie sa fie intrebari pe care sa le poti adresa oricarei persoane cu care ai sta de vorba.

Nu poate fi nimic rau daca il intrebi pe angajator cum ar descrie cultura companiei sau care ar fi cele mai importante calitati ale persoanei care accepta acest job.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri