Salariile angajatilor romani au crescut in majoritatea domeniilor pe parcursul lui 2019, salariul mediu net ajungand la aproape de 3.200 de lei, la final de an. In timp ce in unele sectoare, cum ar fi constructiile, salariul muncitorilor a crescut cu aproape 1.000 de lei, in altele scaderile au fost de la cateva sute de lei pana la peste 1.000 de lei. Iata ce spun specialistii din piata muncii, consultati de wall-street.ro, despre deciziile angajatorilor privind remuneratiile personalului.

Cele mai recente date din statistica nationala arata ca in luna noiembrie 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in perioada similara a anului anterior si a ajuns la o medie de 3.179 de lei net.

Astfel, o serie de domenii au inregistrat cresteri notabile, in ultimul an (noiembrie 2019 vs noiembrie 2018), iar intre acestea se numara constructiile (+960 de lei), activitatile extractive (+906 de lei), faricarea de produse nemetalifere (+807 de lei) sau IT-ul (+775 de lei).

Cresteri salariale, ce e drept, mai mici, au fost si in alte domenii, precum intermedieri financiare (+ 650 de lei), invatamant (581 de lei) sau administratie publica si aparare (+566 de lei).

Daca esti interesat de subiecte de HR si vrei sa afli cele mai noi informatii din domeniu, te invitam sa te inscrii la conferinta HR 2.0, pe care wall-street.ro o organizeaza in data de 20 februarie. Te poti inscrie aici.

Ce spun specialistii despre aceste cresteri

"In anul 2019 a fost o piata condusa de candidati, angajatorii au fost fortati sa creasca salariile pentru a putea atrage noi talente, totodata au folosit cresterile salariale ca instrument de retentie. Pe langa partea salariala, observam tot mai multe beneficii atat financiare, cat si non-financiare, incluse in pachetul de angajare, tot in scop de atragere a candidatilor", a declarat, pentru wall-street.ro, Bogdan Gabor, country manager Lugera.

Cele mai accesate beneficii, dupa valoarea cheltuita, au fost, in prima jumatate din 2019, tichetele de masa, cadourile (carduri si tichetele cadou) si vacantele (turismul intern), care au intrat prima data in top trei, potrivit datelor platformei BenefitOnline.

Si Sorina Faier, managing partner Elite Searchers, considera ca Romania a inceput sa devina din nou o tara a candidatilor/angajatilor nu a angajatorilor, in contextul in care ofertele sunt mai multe decat candidatii de pe piata si atunci firmele incearca prin orice mijloace sa-i atraga.

"In prezent nu mai este de ajuns sa le oferi un salariu bun. Trebuie sa-i atragi prin beneficii, program flexibil, munca de acasa, mai multe zile de concediu etc. Intr-adevar salariile au crescut cu aproximativ 20% in multe domenii, fruntas ramanand tot domeniul IT", a precizat Faier.

Marian Patrascu, seful departamentului de vanzari al APT, este de parere ca succesul companiilor si dezvoltarea operatiunilor in Romania, au generat cresteri salariale care sa le permita atragerea de candidati pe de-o parte, iar pe de alta parte reducerea fluctuatiilor de personal.

Companiile se dezvolta si au succes atunci cand viziunea si nevoile companiei sunt aliniate cu cele ale angajatilor, cand au abilitatea de a inova si de a se adapta cu usurinta schimbarilor.

Romanii cei mai "ghinionisti" la salarii

Lucrurile nu au stat doar bine in piata muncii, caci au fost si sectoare in care s-au inregistrat reduceri salariale. Astfel ca dintre domeniile in care angajatii nu doar ca nu s-au bucurat de bani in plus la salariu, dar au si pierdut din ei, se numara agricultura, silvicultura si pescuitul, unde s-a inregistrat o scadere de 130 de lei (-5%), in intervalul noiembrie 2018-noiembrie 2019.

Mai mult, datele INS, arata ramurile din agricultura care au tras in jos salariile din sector au fost silvicultura si pescuitul, unde remuneratiile angajatilor au scazut cu o medie de aproape 1.100 de lei. In aceste doua sectoare lucreaza circa 37.000 de angajati.

"In agricultura salariile au scazut cu 5%. Acest domeniu a fost intotdeauna foarte bine platit, de mult ori mult deasupra pietii. Pot mentiona ca un tractorist poate castiga 2.500 euro, iar un sales manager cu 5.000 euro cu bonus anual de 50% din salariul brut anual. Cei minus 5% se pot observa la pozitiile administrative, cele tipice pe agricultura ramanand la fel. Pentru a se mai alinia cu oferta pietii, cei din agribusiness au scazut anumite salarii putin, dar in continuare se afla in fruntea domeniilor bine platite, existant un potential mare de dezvoltare", a explicat Faier.

Alte domenii in care salariatii au incasat mai putini bani in 2019 au fost stractia minereurilor metalifere, fabricarea bauturilor si extractia petrolului si a gazelor naturale.

Domenii in care au scazut salariile

Domeniul de activitate

Salariu

decembrie 2018

Salariu

decembrie 2019

Scadere in lei Procent scadere
Silvicultura si exploatare forestiera; pescuitul si acvacultura 3.784 2.690 - 1.094 29%
Extractia minereurilor metalifere 3.990 3.774 - 216 5,5%
Fabricarea bauturilor 3.087 3.069 -18 0,5%
Extractia petrolului brut si a gazelor naturale 5.443 5.430 - 13 0,2%

Ce se va intampla anul acesta cu salariile romanilor

Potrivit specialistilor din piata muncii, trendul de majorare a remuneratiilor se va pastra si in anul 2020, cand specialistii in piata muncii estimeaza o crestere similara. Cele mai mari cresteri se asteapta in domeniile automotive si IT. Din pacate, cresterile vor fi eclipsate, cel putin partial, de inflatia galopanta.

Astfel, potrivit studiului "Total Remuneration Survey", realizat de Mercer Marshal Benefits, angajatorii din tara noastra estimeaza ca vor da oamenilor anul viitor salarii cu 5% mai mari.

"Cele mai mari cresteri salariale le vedem in industriile care sunt in crestere si in care se fac investitii din afara. Aici ne referim la industria de productie automotive, la IT si la zona de shared services center-uri si BPO, o industrie care se dezvolta foarte mult in tara noastra", explicat anterior Nicoleta Nechita, specialist Mercer Marsh Benefits.

Si Sorina Faier considera ca trendul va continua si in 2020, deoarece inca exista multi specialisti care pleaca in strainatate pentru salarii mai mari si pentru tot ce inseamna o tara din vest, infrastructura, sanatate, invatamant, nivel scazut de coruptie etc.

"Cererea va continua sa controleze oferta. Companiile incearca sa se alinieze la standardele cerute pentru a avea forta de munca. Sa nu uitam ca resursa unana aduce cel mai mare profit companiilor", a incheiat aceasta.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri