Corporatiile din Romania investesc minimum 43.665 lei in procesul de recrutare si integrare a unui singur profesionist IT, iar estimarile arata ca aceste costuri vor creste in urmatorii ani, deoarece nevoia de profesionisti IT se va mari in continuare, potrivit Software Development Academy (SDA).

Software Development Academy (SDA) prevede ca, pana la sfarsitul anului 2020, deficitul de programatori si testeri software din Romania va ajunge intre 40.000 si 50.000 de profesionisti, intensificand semnificativ concurenta intre companii pentru talentul IT existent si conducand astfel la cresterea costului per angajare.

Procesul de recrutare al unui singur angajat pentru un departament de IT are costuri semnificative, arata, SDA, atunci cand este analizat din punctul de vedere al timpului investit de catre conducere si de catre echipa de resurse umane.

Studiile globale indica faptul ca recrutarea pentru industria IT dureaza in medie 30 de zile. Potrivit Salesforce Research, 68% dintre recrutori percep procesul de recrutare in IT ca pe o provocare mult mai mare fata de acum cinci ani, iar 30% dintre companii au dificultati in a gasi angajati calificati.

Costurile de recrutare a personalului nou variaza foarte mult de la start-up-uri la corporatii. Pentru companiile aflate la inceput de drum, angajarea este adesea gestionata de conducerea de top, ceea ce inseamna ca costul real al procesului de recrutare este chiar mai mare. Proprietarii de companii mici petrec aproximativ 40% din timpul lor de munca cu sarcini care nu genereaza venituri, cum ar fi angajarea.

"Costurile de recrutare al unui dezvoltator IT in Romania au fost aproximate de SDA luand in considerare doua variabile cheie, salariul mediu lunar brut pentru un consultant de resurse umane de 5.418 lei (aproximativ 50 lei/ora de munca) si salariul mediu lunar brut pentru un specialist IT in valoare de 10.840 lei. Durata procesului de recrutare, precum si interesul candidatilor in depunerea candidaturilor, depinde in mare masura de atractivitatea companiei. Prin urmare, lipsa unui employer branding puternic poate extinde semnificativ procesul de recrutare, facandu-l astfel si mai costisitor", se arata in comunicat.

Un alt aspect important al recrutarii il constituie si procesul de integrare, pe durata caruia angajatul dobandeste abilitati specifice necesare pentru a-si desfasura activitatea in cadrul organizatiei.

Studiile globale arata ca este nevoie de 3 pana la 6 luni ca un angajat nou sa ajunga la productivitate maxima, timp in care compania pierde bani, deoarece costurile cu angajatul respectiv sunt mai mari decat ceea ce castiga el pentru companie. Timpul exact necesar pentru ca un angajat nou sa atinga productivitate depinde foarte mult de complexitatea locului de munca. In acelasi timp, primele luni sunt cruciale cand vine vorba de satisfactia angajatilor cu noul loc de munca. Pe langa costurile de mai sus, exista riscul ca in orice moment candidatul sa isi dea demisia in primele 6 luni, inainte de a atinge productivitate maxima, fiind necesara reluarea procesului de recrutare de la zero.

"Concurenta ridicata pentru specialistii IT in Romania si faptul ca grupul de profesionisti in acest domeniu nu creste la fel de rapid ca si cererea, conduce deseori la o competitie intre recrutori pentru aceiasi oameni existenti deja in piata. Acest lucru inseamna si ca rotatia profesionistilor IT este mai mare decat in ​​alte profesii, acestia fiind angajati mult mai rapid si, in consecinta, procesul de recrutare in domeniul IT ar trebui sa fie cat mai rapid si eficient cu putinta", se arata in datele SDA.

Pentru a raspunde acestei crize in crestere, SDA a lansat in Romania un proces de recrutare personalizat pentru corporatiile care sunt in cautare de profesionisti IT juniori. In cadrul programului, care a fost deja lansat si implementat cu succes in alte piete unde academia este prezenta, inclusiv in Polonia, SDA nu doar va gasi angajatii potriviti, dar si va gestiona procesele de training si integrare pentru acestia. Avand in vedere deficitul absolventilor IT din Romania, atunci cand va implementa astfel de programe in corporatiile din Romania, SDA se va concentra pe formarea de noi profesionisti IT, prin furnizarea de cursuri de recalificare profesionala.

„Nu mai este rentabil sau eficient, nici din punct de vedere al timpului nici al costurilor, pentru departamentul de resurse umane de a se lupta pentru acelasi grup de profesionisti IT deja prezenti pe piata. Corporatiile trebuie sa inceapa sa caute talent IT nou in alte parti. Raspunsul nostru la aceasta problema este un proiect de recalificare profesionala in cadrul caruia, corporatiile vor recruta persoane din alte domenii din piata, carora le vor oferi training IT personalizat pentru a le invata exact abilitatile necesare in cadrul companiei. Am derulat cu succes astfel de proiecte pe alte piete si suntem siguri ca aceasta metoda este viitorul recrutarii in IT, deoarece ofera o solutie pentru deficitul in continua crestere din Romania”, a declarat Piotr Mazur, CEO Software Development Academy Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri