Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul al doilea din 2023, o rată de creştere de 8,08%, comparativ cu trimestrul anterior, şi de 14,38% raportat la aceeaşi perioadă din 2022, informează Institutul Naţional de Statistică.

Faţă de trimestrul I 2023, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai semnificative majorări ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (25,06%), învăţământ (15,85%), industria extractivă (13,68%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (12,83%).

Cea mai mică creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în activităţile de tranzacţii imobiliare (3,97%).

Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 8,07%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 8,32%.

Şi comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice.

Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcţii (22,5%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (20,54%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (18,07%), respectiv în transport şi depozitare (17,94%).

Majorările cele mai mici s-au observat în alte activităţi de servicii (3,48%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (5,98%).

Faţă de acelaşi trimestru din 2022, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut în trimestrul II 2023 cu 14,38%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,34%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri