Energetica - și nu IT-ul - ar putea fi profesia viitorului. Motivele le explică un cadru didactic de la Politehnica din București.

Mai e IT-ul meseria viitorului? Cristian Gheorghiu, Senior Energy Consultant și cadru didactic la Universitatea Politehnică din București, susține că inginerii din domeniul energiei vor fi cei mai căutați în următorii ani, în contextul tranziției verzi și revoluției care are practic loc în acest domeniu.

”Nu vreau să fiu rău la adresa colegilor de la Automatică, nu afirm că îi vom depăși ca cifră de afaceri, dar vom fi competitivi. Vom putea concura de la egal la egal la nivel de salarizare și de venituri”, a explicat el la Sustainability Talks #30.

Cristian Gheorghiu spune că în 2016 un salariu mediu în domeniul energetic era de 2.500 de lei, iar acum a ajuns la 5.000 de lei. Iar perspectivele sunt tot mai bune. Însă, avertizează el, oricât de bine i-ar pregăti Politehnica, situațiile cu care se confruntă în piață pot fi complet diferite. ” Rata de dezvoltare a tehnologiilor este exponențială, iar noi nu putem avea decât o rată liniară de transmitere a informațiilor în cadrul studiilor de licență și de masterat”.

Universitățile fac tot posibilul să țină pasul cu dezvoltarea tehnologică, dar, spune Cristian Gheorghiu, este nevoie și de educarea societății, de conștientizarea acestei nevoie de specialiști în energie. Dacă 2022 a fost un an cu destul de mulți studenți, în anii trecuți cererea a fost destul de scăzută în raport cu nevoia, și nu doar la Energetică, ci în general la universitățile cu profil tehnic.

Vrem să dezvoltăm mii de megawați de proiecte de energie regenerabilă, a afirmat specialistul, dar e nevoie și de ingineri. ”Am doar eu, în momentul de față, șase astfel de proiecte în curs de a obține finanțare. Pentru aceste șase proiecte vor fi necesar undeva în jur de 300 de ingineri pe tot ciclul de viață al proiectelor”, a dat Cristian Gheorghiu un exemplu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri