O vorbă veche din străbuni spune că „Meseria e brățară de aur”, o sintagmă cu care au crescut multe generații din România care s-au specializat în meserii foarte specifice. Despre multe dintre acestea nu știm mare lucru, ci doar că ne provoacă un zâmbet în colțul gurii pentru că stârnesc umor sau mirare. Iată ce meserii catalogate ca fiind „ciudate” se regăsesc în COR - Clasificarea Ocupațiilor din România, catalogul care clasifică ocupațiile din țara noastră prin coduri specifice.

În vreme ce peisajul global peisajul pieței muncii de la nivel global va cunoaște transformări semnificative, fiind dominat de specializări noi precum AI și Machine Learning Specialist, specialist în sustenabilitate, data analyst sau business intelligence analyst, în România sunt încă numeroase meserii (unele mai vechi, altele mai recente) care nu sunt la fel de populare și întră, pentru mulți la categoria de „meserii ciudate”.

Noi am început pregătirile pentru „HR 2.0 - Piața muncii, între prudență și încetinire economică”, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate pieței muncii. Vrei să afli cum trebuie să arate o campanie eficientă de employer branding care să contribuie la o piață a muncii mai sustenabilă? Îți aducem experții de care ai nevoie, pe 3 aprilie 2024, la Hotel Sheraton. Aflăm împreună insight-uri valoroase, de la profesioniștii care contează și care dau tonul în piața de HR. Asigură-ți un loc înscriindu-te gratuit AICI.

1. Fazanier

Fazanierii sunt crescătorii de păsări care planifică, organizează și efectuează activități agricole pentru creșterea și îngrijirea găinilor, curcanilor, gâștelor, rațelor și a altor păsări de curte, pentru a produce carne, ouă și material de reproducere a efectivelor de păsări, cât și pentru vânzarea sau livrarea către cumpărători.

2. Turnător valuri

Meseria de turnător valuri este poate cea mai cunoscută meserie care s-a remarcat ca fiind una „ciudată”, la noi în țară. Deși meseria duce cu gândul la valuri și la apă, această include specialiștii în gravuri, făcând referire și la zețarii și linotipiștii care corectează, configurează, aranjează și compun texte și elemente grafice într-o formă adecvată pentru utilizarea în diverse procese de imprimare și de reprezentare în alte medii vizuale.

3. Discotecar

Dacă meseria de discotecar te duce cu gândul la discotecă, în fapt, nu are nicio legătură cu distracția. Discotecarul este o persoană care aranjează arhiva și conținutul pentru biblioteci.

4. Haham

Un haham este un specialist în religie care perpetuează tradițiile sacre, practicile și credințele religioase. Acesta oficiază servicii religioase, celebrează sau administrează ritualurile unei credințe religioase sau confesionale, oferă îndrumare spirituală și morală și îndeplinesc alte funcții asociate cu practicarea unei religii. Totuși, Dicționarul Explicativ al Limbii Române arată că hamamul este o persoană care taie vite și păsări după prescripții rituale mozaice.

5. Defectolog

Un defectolog este un instructor-formator pentru elevii cu nevoi speciale care predau copiilor, persoanelor tinere sau adulților cu handicap fizic ori mental sau acelora cu dificultăți de învățare ori cu alte nevoi speciale. Un defectolog promovează dezvoltarea socială, emoțională, intelectuală și fizică a elevilor lor.

6. Decapsulator

Decapsulatorii sunt operatorii de la mașinile și utilajele de filatura acționează și supraveghează mașinile care pregătesc fibrele și filează, răsucesc și înfășoară firele din fibre textile naturale. Acestea răsucesc două sau mai multe fire pentru obținerea unor fire mai rezistente și tratează materialele textile pentru a le face compacte și rezistente la apă.

7. Ghemuitor

Nu, evident, nu este vorba aici despre o persoană care este plătită să se ghemuiască. Concret, un ghemuitor este un muncitor calificat în executarea de produse artizanale din textile, piele și materiale similare aplică tehnici și modele tradiționale pentru a produce țesături, produse tricotate, brodate, țesute și alte articole de îmbrăcăminte și articole de uz casnic, precum și încălțăminte tradițională, genți de mâna, curele și alte accesorii.

8. Drenor canalist

Un drenor canalist este un specialist care lucrează în construcții și care se poate ocupa de mai multe lucrări, cum ar fi cele de demolare sau de ridicare a schelelor, de întreținere a clopotnițelor, a șemineurilor sau a coșurilor industriale.

9. Valorificator glande

Valorificatorii de glande sunt operatorii de la mașinile pentru fabricarea produselor alimentare care acționează și supraveghează mașinile utilizate la sacrificarea animalelor, precum și cele folosite la tranșarea cărnii, la coacere, la congelare, la încălzire, măcinare, amestecare și la alte procese de preparare a produselor alimentare, băuturilor și a frunzelor de tutun.

10.Terminolog

Terminologii sunt traducătorii, interpreții și lingviștii care se ocupă cu traducerea sau interpretarea dintr-o limbă în altă și studiază originea, evoluția și structura limbilor.

Ce meserii au dispărut în ultimii ani din România

Tot din categoria meserii vechi, de care nu ai auzit, sunt și aceste meserii de mai jos care, însă, au dispărut din COR, în 2021.

  • ceruitor de piastrine pentru acordeoane
  • aburitor de plută
  • corzi pentru piane
  • legător de păr
  • meşteşugar cenuşeritor
  • scuturător

În același timp cu dispariția celor de mai sus, au apărut, totuși, și ocupații noi în acel an, printre care amintim cea de arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relaţia cu investitorii, expert în securitate cibernetică.

Meseriile de astrolog și numerolog au stârnit reacții în spațiul public. Ce a transmis Ministerul Muncii

Recent, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David a semnalat că „Suntem într-un moment foarte periculos, în care Ministerul Muncii pune pe piaţă tot felul de ocupaţii care vin zona obscurantismului”, făcând referire la meserii precum numerolog și astrolog. Totuși, Ministerul Muncii a transmis clarificări printr-un comunicat de presă remis redacției, în care explica faptul că profesia de astrolog a fost reglementată în COR în 1995, iar cea de numerolog din 2003.

Ocupațiile de astrolog și numerolog sunt recunoscute în majoritatea țărilor UE și se regăsesc în Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor – ISCO 08 și în Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor și Ocupațiilor Europene (ESCO) la aceeași Grupă 5161: Astrologi, prezicători și asimilați.

Ministerul Muncii

Angajatorii sau orice alți operatori economici pot trimite solicitări pentru apariția/eliminarea unor meserii în COR. Care este procedura

Documentele necesare introducerii, modificării, eliminării sau radierii unei ocupații din COR pot fi depuse de către solicitant la Ministerul Muncii atât în format fizic (tipărit), cât și prin e-mail, fiind acceptată semnătura electronică calificată.

COR se actualizează trimestrial sau ori de câte ori se impune, iar procedura de actualizare a fost simplificată pentru a veni în întâmpinarea utilizatorilor - agenți economici, administrația publică centrală și locală, unități bugetare, indiferent de forma de proprietate, organizațiile patronale, sindicale, profesionale și politice, fundațiile, asociațiile, persoanele fizice și juridice - care solicită introducerea, eliminarea, redenumirea sau mutarea unei ocupații într-o altă grupă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri