Dupa selectarea CV-ului de catre recruiter, dupa confirmarea unui interviu fata in fata, puteti fi siguri ca ati ajuns in “finala” selectiei pentru job-ul la care ati aplicat. De acum, orice pas, gest sau cuvant va poate favoriza sau, dimpotriva, va poate exclude definitiv din competitie.
In interviul de selectie recruiterii vor aplica la diferite intrebari capcana pentru a va testa atat reactiile cat si aptitudinile. Insa, indifferent de CV-ul voluminos si de cunostintele pe care le detineti, orice raspuns gresit, orice remarca in afara contextului de discutie sau numarul mare de intrebari legate de companie si de viitorii colegi va pot atrage statutul de “respins”.

Liz Ryan, unul dintre expertii in resurse umane scrie pe site-ul Hotjobs despre 7 raspunsuri gresite, care va pot costa un loc de munca.

1. Remarcile referitoare la distanta mare dintre locuinta si sediul unde veti lucra. Chiar daca veti incepe o conversatie agreabila cu specialistul in resurse umane, si veti ajunge sa abordati si teme care nu tin strict de informatii privind cunostintele si aptitudinile intervievatului, feriti-va de remarci negative la adresa companiei. Fie ca este vorba despre distanta dintre locuinta si companie, de absenta locurilor de parcare sau de spatiul mic in care veti lucra, toate aceastea nu fac decat sa aduca un minus in dreptul numelui dumneavoastra.

“Daca un candidat se plange ca a gasit greu adresa sau ca sediul companiei este departe de centrul orasului, atunci probabil ca va urma un interviu scurt cu o astfel de persoana”, completeaza Ryan.

2. Remarci negative la adresa fostului sef sau a fostei companii. Daca un candidat este nemultumit de conditiile si de atmosfera de la fostul loc de munca, atunci va trebui sa tina pentru el aceste aprecieri, considera Ryan. Daca un candidat a fost disponibilizat din cauza climatului economic, atunci acestuia ii va fi usor sa alinieze toate motivele pentru care fostul sef este vinovat. Insa asemenea afirmatii determina recruiterul sa se intrebe “Oare asa va spune si dupa ce va pleca si din aceasta companie, in cazul in care il vom angaja?”.

3. Prea multe intrebari despre salariu si politica de bonificatie extrasalariala a companiei. Un proces de selectie ofera candidatului posibilitatea de a afla in detaliu despre mediul de lucru, obligatiile si drepturile angajatului. Intrebari repetate despre beneficiile salariatului vor nemultumi recruiterii.

4. Prea mult entuziasm.
Desi entuziasmul si disponibilitatea de a munci sunt calitati foarte bine apreciate de specialistii in resurse umane, ce e prea mult strica, spun acestia. Climatul economic actual a determinat o crestere rapida a ratei somajului, iar specialistii sustin ca inteleg disperarea unor candidati de a fi angajati pe loc. Cu toate acestea, orice intervievat trebuie sa mentina un ton moderat si sa se axeze pe calitati care il recomanda, evitand astfel invocarea situatiei pietei fortei de munca.

5. Raspunsul la o intrebare, inainte ca recruiterul sa isi fi terminat intrebarea. Cel mai putin apreciat comportament este acela de a raspunde unor intrebari, fara a te asigura in prealabil ca ai inteles ceea ce se ti se cere. “Daca un intervievator iti pune intrebarea “Cum ai reusit sa convingi o intreaga echipa ca solutia data de tine era cea castigatoare”, nu trebuie sa te grabesti cu un raspuns gresit si irelevant “Dar am facut asta de o mie de ori””, spune Ryan.

6. Consultarea fecventa a ceasului de la mana sau din incapere. Daca te-ai decis sa prinzi trenul spre casa sau sa vezi un meci difuzat seara, la televizor, atunci trebuie sa stii ca semnele de nervozitate si graba ti se citesc in ochi. Intervievatorul poate observa acest fapt si te poate retine in plus, pentru a te testa in situatii de stres. Cel mai indicat comportament, spune Ryan, este sa eviti sa privesti ceasul si sa te concentrezi asupra interviului de angajare.

7. Deplangerea efortului depus pentru a gasi un job.
Desi recruiter-ul pare a fi dispus sa te asculte cand vorbesti despre cat de greu este pentru un disponibilizat sa gaseasca o noua slujba, evita sa spui cate CV-uri ai plasat la diferite companii. “Nu este o solutie buna pentru a atrage simpatia intervievatorului. Mai degraba poti spune ca esti bucuros ca ai oportunitatea de a fi intervievat si ca speri sa fii ales pentru respectivul job”, mentioneaza Ryan.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri