Media salariala calculata pentru o ora de munca in cazul sectorului privat, in afara sectorului agricol, a crescut cu trei centi in luna decembrie a anului trecut fata de luna noiembrie a aceluiasi an, la 18,8 dolari, inainte de ajustarea cu rata inflatiei, potrivit Departamentului de Munca (Labor Department).

In anul 2009, remuneratia pe ora a crescut cu 2,2%, cu o sutime mai putin decat cresterea inregistrata de indexul pretului de consum.

“Probabil ca exista exceptii pe piata, unde remuneratia angajatilor a crescut peste rata inflatiei. Insa, potrivit celor mai recente rapoarte, nu exista aproape nici o speranta ca remuneratia pe ora sa creasca in mod real (exceptand ajustarea cu inflatia) in urmatoarele luni”, a declarat Steven Davis, din partea Scolii de Business din cadrul University of Chicago.

Alte masuratori ale nivelurilor salariale confirma procesul de stagnare a nivelului remuneratiilor. Media castigurilor saptamanale a crescut cu un dolar, la 624 de dolari in 2010 fata de sfarsitul anului trecut. Masuratorile Guvernului american, care urmaresc datele statistice atat pentru angajatii din mediul privat, cat si pentru cei din sectorul public, indica o crestere de 1,5% a salariilor, in intervalul septembrie 2008 – septembrie 2009.

“Pentru cei din administratie si pentru restul angajatilor din sectorul public, scaderile salariale vor fi un motto al anului 2010”, sustine economistul David Card, profesor la University of California at Berkeley, al carui salariu a scazut cu 10% in 2009.

Potrivit celui mai recent studiu al companiei de consultanta Mercer, doar 14% din angajatorii americani planuiau sa inghete salariile in 2010, in timp ce in anul 2009 peste o treime din angajatori au aplicat aceasta masura.