Comisia Europeana (CE) a solicitat miercuri Romaniei in mod oficial, prin doua avize motivate, sa isi alinieze la normele UE legislatia nationala privind preturile reglementate la energie pentru consumatorii finali, scrie Mediafax.
Procedurile de infringement pe legislatia de acest tip au inceput si in cazul Italiei si Poloniei.

"Legislatia UE referitoare la piata interna a energiei prevede ca preturile sunt stabilite in principal de cerere si oferta. Stabilirea preturilor pentru consumatorii finali prin interventia statului ridica obstacole in calea noilor intrati pe piata si, prin urmare, priveaza consumatorii si companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu", se arata intr-un comunicat al CE.

Daca statele membre nu respecta in termen de doua luni obligatiile care le revin conform legii, Executivul Uniunii Europene poate deferi cauzele Curtii de Justitie, se spune in document.

"Romaniei i se trimit doua avize motivate, unul pentru energie electrica si unul pentru gaz. In ceea ce priveste energia electrica, legea romana a energiei electrice a instituit o piata reglementata a energiei electrice. Preturile reglementate pentru consumatorii finali sunt aplicabile tuturor consumatorilor casnici si intreprinderilor mici si mijlocii care nu si-au exercitat inca dreptul de a schimba furnizorul. La gaz, preturile reglementate pentru consumatorii finali sunt inca aplicabile tuturor consumatorilor", noteaza CE.

Potrivit normelor europene privind piata interna a energiei, toate companiile trebuie sa aiba posibilitatea de a furniza liber servicii pe intreg teritoriul UE si de a-si stabili singure preturi care sa reflecte stiuatia reala de pe piete. Stabilirea de preturi reglementate distorsioneaza functionarea pietei, deoarece defineste preturi care nu reflecta nevoile reale ale pietei si impiedica libera concurenta si integrarea pietei, considera CE.

"Astfel, se mentine o situatie de monopol care duce fie la investitii insuficiente, fie la preturi nejustificat de mari", avertizeaza Comisia.

Totusi, Executivul european aminteste ca legislatia comunitara prevede de asemenea ca, in cazuri exceptionale, spre exemplu pentru a proteja clientii vulnerabili, se pot stabili preturi reglementate. Masurile trebuie insa sa fie directionate in mod special catre cei care au nevoie de ele si trebuie sa fie limitate in timp.

Potrivit celor mai recente informatii Eurostat, care dateaza din primul semestru al anului trecut, consumatorii casnici din Romania platesc in medie, pentru gaz, 7,74 euro pe gigajoule, fata de 14,54 euro pe gigajoule la nivelul UE. La electricitate, pretul mediu platit de consumatorii casnici din Romania este de 10,31 euro pe 100 KWh, fata de 16,76 euro/100 KWh in UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri