Redresarea domeniul constructiilor se va petrece gradual si la o oarecare intarziere dupa revenirea Romaniei la o crestere sustinuta, considera Bogdan Belciu, partener in cadrul departamentului de consultanta pentru afaceri in cadrul companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

"In timp ce sectorul constructiilor din Romania are un potential semnificativ pe termen lung, pe termen scurt continua sa fie afectat de criza economica. Ne asteptam la o redresare graduala care ar putea avea o oarecare intarziere dupa revenirea Romaniei la o crestere economica sustinuta, din mai multe motive", afirma Belciu.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat in aceasta dimineata ca economia Romaniei a inregistrat o crestere de 0,6% in primul trimestru.

Unul dintre motivele redresarii intarziate ale pietei constructiilor este legat de cerere.

"Atat pe piata rezidentiala cat si pe cea comerciala continua sa existe un stoc de spatii disponibile; epuizarea acestui stoc este afectata de capacitatea redusa de finantare a populatiei si de potentialul limitat de crestere in mediul de business. La modul mai general, apetitul cumparatorilor de a investi in domeniul imobiliar este destul de scazut", spune Belciu.

El adauga ca, o componenta importanta a cresterii din domeniul imobiliar pana in 2008 au fost investiile speculative.

"In ciuda scaderii importante a preturilor din ultimii 2 ani, interesul investitional intarzie sa reapara, in mare parte din cauza lipsei de transparenta privind momentul revenirii la crestere a sectorului, iar in unele cazuri chiar in asteptarea unor continuari a declinului preturilor. Pe de alta parte, este o problema legata de oferta: finantarea sectorului constructiilor a creat probleme majore bancilor in ultimii doi ani si este de asteptat ca accesul la finantare al dezvoltatorilor si al constructorilor pe termen scurt sa nu fie la fel de facil cum a fost pana in anul 2008", conchide Belciu


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
O noua lege simpifica autorizarea executarii lucrarilor de constructii