Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat ca ministerul pe care il conduce va reanaliza contractul privind proiectul minier de la Rosia Montana si va decide daca va propune o renegociere, afirmand ca el si-ar dori o renegociere favorabila pentru statul roman.
Contractul privind proiectul minier de la Rosia Montana este "in curtea" Ministerului Economiei, a spus Ariton, precizand ca a purtat deja o discutie cu premierul Emil Boc privind posibilitatea de a fi imbunatatite beneficiile statului roman.

"Noi putem sa facem o reanalizare a lui. Am purtat o discutie cu premierul, pentru a discuta conditiile in care a fost incheiat acest contract, sa vedem daca putem imbunatati pentru ceea ce inseamna un beneficiu al statului roman. Cred ca o astfel de discutie nu are de ce sa nu fie oportuna", a afirmat Ariton, citat de Mediafax.

El a adaugat ca o reanalizare la nivel de companie si la nivel de minister privind contractul de la Rosia Montana va avea loc, precizand ca aceasta va fi facuta documentat, cu specialisti.

"Acest lucru va trebui prezentat intr-o sedinta de Guvern, bineinteles fundamentat, pentru a putea intra intr-un dialog cu partenerii, in situatia in care vom ajunge la o concluzie in acest sens", a spus Ariton.
Intrebat cand va fi facuta aceasta analiza, Ion Ariton a raspuns ca nu poate da un termen cert.

"Bineinteles, ca orice partener intr-un contract - suntem ca stat partener in acest contract -, mi-as dori o renegociere favorabila pentru statul roman si, de ce nu, ati vazut exemplul de la Bechtel, un exemplu elocvent, cand colega noastra a renegociat acest contract si au fost niste clauze favorabile parteneriatului roman", a spus Ariton.

Intrebat de ce nu este desecretizat contractul privind proiectul de la Rosia Montana, Ariton a spus ca "la nivel de minister contractul este pus pe site, este un contract public".

Presedintele Traian Basescu le-a spus, marti seara, participantilor la un flashmob la Cotroceni, ca se va "ocupa" si de desecretizarea contractului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana. Basescu a fost intrebat de protestari daca are in vedere desecretizarea contractului cu Gold Corporation pentru exploatarea miniera a zacamintelor de aur la Rosia Montana.

"Da, asta ma intereseaza in perioada urmatoare, o sa ma ocup si de desecretizare", a raspuns presedintele, dupa ce inainte mentionase ca acest contract a fost semnat in 1997, insa clasa politica "s-a facut ca dezbate" proiectul, fara a intreprinde demersuri concrete.

Luni, presedintele Traian Basescu a facut o vizita la cariera din Rosia Montana, dupa care a mers la Primarie, unde a fost asteptat de cateva zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit" si "Vrem sa muncim". Pe langa acestia, in centrul localitatii s-au aflat si opozanti ai proiectului minier.

Presedintele Traian Basescu declara, in timpul vizitei facute in cariera de la Rosia Montana, ca este un sustinator al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind ca a fost acolo si in campania electorala pentru a se informa si recomandandu-le reprezentantilor companiei sa gaseasca modalitati sa prezinte populatiei proiectul.

Dupa intalnirea din sediul Primariei Rosia Montana cu reprezentantii administratiei locale, cu opozantii si sustinatorii proiectului minier, seful statului a mers la una dintre gurile fostei mine de aur din localitate, unde a vazut apele uzate care se revarsa in Abrudel si il polueaza.Ulterior, seful statului a mers intr-o zona din apropiere de Campeni, la confluenta Ariesului cu Abrudelul, unde poate fi vazuta cel mai bine poluarea de la fosta exploatare miniera.

Intrebat daca va face lobby pentru proiectul de la Rosia Montana, presedintele a raspuns: "Nu mai intens decat pana acum. Pentru ca eu am sustinut proiectul dintotdeauna, si cand eram primar general am fost aici si am sustinut proiectul. L-am sustinut si cu alte ocazii. Chiar cred in acest proiect si cred ca a venit timpul sa exploatam aurul, argintul cu mijloace tehnologice moderne, pentru ca preturile, nu ne uitam la varfuri, si la aur si la argint si la cupru ne permit acum, bazat si pe tehnologiile noi, sa exploatam fara subventii".

Vizita sefului statului la Rosia Montana a venit dupa declaratiile recente privind proiectul minier din zona.

Presedintele Traian Basescu declara, anterior, la TVR, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.

Basescu declarase, recent, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de acesta, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene. El mai spunea ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.

Recent, premierul Emil Boc reafirma ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui "revazute", subliniind totodata ca asteapta specialistii sa ii spuna daca este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Circa 30 de organizatii non-guvernamentale de mediu i-au cerut presedintelui Traian Basescu sa isi retraga recentele declaratii referitoare la proiectul de la Rosia Montana, considerate "presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate" sa ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri