Prin aceste proiecte, CEZ vrea sa obtina 200 de miliarde de coroane cehe (10 miliarde dolari), pe care sa le investeasca in constructia de noi unitati la centrala nucleara de la Temelin, a relatat cotidianul Lidove Noviny, potrivit Mediafax.

Capacitatea totala a CEZ, inclusiv cea a unitatilor de energie regenerala existente, ar trebui sa ajunga la 3.000 de megawati, iar costurile vor depasi 100 miliarde de coroane.

"Noile centrale trebuie finalizate pana in 2016, cand ne asteptam sa inceapa constructia noilor reactoare de la Temelin", a spus Benes.

El a fost numit la conducerea CEZ, cea mai mare companie din Europa Centrala in functie de capitalizarea de piata, dupa plecarea surprinzatoare din functie a lui Martin Roman, saptamana trecuta.

CEZ este detinuta in proportie de 70% de statul ceh.

Premierul Petr Necas a afirmat ca a dorit un nou director care sa coordoneze de la inceput ambitiosul plan de extindere in domeniul nuclear a CEZ.

Citeste si:

Necas a declarat publicatiei cehe ca finantarea extinderii in domeniul nuclear prin constructia de noi centrale de energie regenerabila este una din optiuni, dar nu a fost luata inca o decizie.

Prioritatile lui Benes sunt finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Temelin si prelungirea duratei de viata a centralei Dukovany pana in 2025.
Alte obiective sunt continuarea reducerii costurilor si cresterea profitabilitatii, precum si asigurarea aprovizionarii centralelor pe baza de carbune din Cehia. CEZ nu intentioneaza sa construiasca noi centrale regenerabile in Cehia.

Grupul CEZ este prezent pe piata energetica romaneasca din 2005 si activeaza in sectorul productiei, distributiei si furnizarii de electricitate.

CEZ a conectat prima sa centrala eoliana din Romania la reteaua electrica nationala la jumatatea anului trecut. Pana la sfarsitul anului 2010, CEZ Romania a racordat la retea 120 de turbine, care au produs 0,3 TWh de electricitate.