Valoarea investitiilor din aceste perimetre se vor ridica in primii trei ani la 75 milioane dolari, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute in aceasta etapa, investitiile sa continue in urmatorii doi ani cu sume cuprinse intre 80 si 160 milioane dolari, se arata intr-un comunicat al Executivului.

Guvernul a mai avizat recent incheierea unor astfel de acorduri cu firmele Petromar Resources, AuDAX Resources, Petro Ventures Europe, Blackstairs Energy si Moesia Oil and Gas.

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca firmele care deruleaza lucrari de foraje si prospectiuni submarine in platoul continental romanesc al Marii Negre sa fie scutite de obligatia de a obtine autorizatie de constructie, printre companiile care vor beneficia de aceasta decizie fiind OMV Petrom (SNP), Exxon si Lukoil.

Ordonanta releva ca unul dintre motivele pentru care Guvernul a decis sa elimine obligativitatea autorizatiei este legat de lucrarile programate de OMV Petrom si grupul american Exxon Mobil in perimetrul petrolier Neptun din Marea Neagra, companii carora autoritatile nu doresc sa le impuna "un timp suplimentar de asteptare".

Citeste si:

Eliminarea obligatiei autorizatiei de constructie mai este explicata, in documentul citat, si prin faptul ca, in baza acordurilor de concesiune aprobate de Guvern, vor intra in vigoare cinci noi acorduri de concesiune petroliera in Marea Neagra si ca lucrarile ar trebui incepute in trimestrul II al anului viitor, dar ca planificarea acestora nu va fi posibila in lipsa acestei decizii.

In vara anului trecut, ANRM a anuntat ca a acordat, prin licitatie, 20 de perimetre pentru explorare, dintre care cele cinci perimetre din Marea Neagra au fost castigate de asocierile Lukoil Overseas-Vanco International, Melrose Resources-Petromar Resources si de compania Petro Ventures.

In august 2011, ANRM a anuntat ca ar putea scoate la licitatie, cel mai devreme anul viitor, alte licente de explorare pentru sase perimetre de petrol si gaze din Marea Neagra.

Un alt beneficiar al deciziei Guvernului este Sterling Resources din Canada, care detine doua concesiuni- perimetrele Midia si Pelican din Marea Neagra.