Societatea specializata odinioara in productia de componente electronice a ramas atractiva acum numai prin terenurile pe care le detine. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actionarul principal, sustine ca Baneasa SA nu si-a inchis portile, dar se confrunta cu o situatie financiara dificila. In ianuarie 2003, fosta IPRS a beneficiat de scutiri la plata majorarilor de intarziere si a penalitatilor de orice fel, iar in noiembrie acelasi an companiei i s-au sters datorii de 10 milioane de euro. Cu doar o luna inainte, AVAS semnase contractul de vanzare a societatii cu firma Ogharit Trading CO.

Comparativ cu situatia inregistrata la sfarsitul lui 2003, in 2004 - primul an in care sirienii au fost proprietari la Baneasa SA - nivelul veniturilor a sca-zut cu 8,59 miliarde lei, societatea a inregistrat in continuare pierderi, datoriile au crescut cu 12 miliarde lei, iar numarul angajatilor a scazut de la 529 la 163. „Nu ne-a mers prea bine in ultimii ani. Nici nu avea cum, de vreme ce nu s-a schimbat in bine nimic, nici la capitolul resurse, nici la alte capitole“, recunoaste Eugen Popa, director in cadrul societatii Baneasa Voluntari SA.

Pentru a stinge o parte din datorii, in septembrie 2005 firma a organizat o licitatie cu strigare si adjudecare la cel mai bun pret, pentru vanzarea a doua active. „Anul acesta, in luna octombrie, pachetul de actiuni detinut de AVAS urmeaza a fi scos din nou la vanzare. În baza de date a institutiei au fost înregistrate mai multe scrisori de intentie“, se arata intr-un material redactat de catre expertii AVAS, la solicitarea SFin.

Expertiza contabila pentru investitii

AVAS a reziliat in primavara anului trecut contractul de privatizare a societatii Baneasa SA Voluntari, încheiat cu firma siriana Ogharit Trading, controlata de omul de afaceri Omar Hayssam. Potrivit AVAS, contractul a fost reziliat din cauza expirarii termenului la care cumparatorul trebuia sa certifice realizarea investitiilor de mediu si de dezvoltare. Pentru neefectuarea în termen a obligatiilor investitionale asumate de Ogharit Trading la Baneasa SA, AVAS a executat gajul constituit asupra întregului pachet de actiuni cumparat. Contractul de vânzare-cumparare de actiuni încheiat la SC Baneasa SA Voluntari a fost rezolutionat pe cale judiciara, cu daune interese, conform prevederilor din contract. Termenul pana la care compania lui Omar Hayssam trebuia sa prezinte AVAS dovada efectuarii investitiilor de mediu si a celor pentru dezvoltare era 22 aprilie 2005. „Omar Hayssam nu mai are, in momentul de fata, nicio legatura cu firma Ogharit Trading Co“, ne-a comunicat biroul de presa al omului de afaceri cercetat in stare de arest.

Firma siriana continua insa demersurile in justitie pentru a reintra in posesia pachetului majoritar de actiuni de la Baneasa Voluntari SA. Pe 6 aprilie 2006, la urmatorul termen, va fi prezentata in instanta o expertiza contabila, realizata de un expert desemnat de tribunal. „In dosarul 4405/2005 se face o expertiza privind realizarea investitiilor. Noi spunem ca acestea s-au realizat, iar AVAS sustine contrariul. Cand expertul isi va finaliza lucrarea, vom sti mai multe“, a precizat, pentru SFin, Maria Bora, avocatul care apara in instanta interesele companiei Ogharit Trading.

Nici olandezii nu renunta

Firma siriana este reclamant si in dosarul 3879/2005, in care parata este Baneasa SA Voluntari. Obiectul dosarului îl reprezinta anularea hotarârii AGA din data de 24 mai 2005 si a Actului Aditional la Actul constitutiv al SC Baneasa SA Voluntari. Prin încheierea din 8 februarie 2006, instanta a suspendat judecarea cauzei pâna la solutionarea, prin hotarâre irevocabila, a litigiului înregistrat sub nr. 4405/2005, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti. Ogharit Trading nu este singura companie care cere justitiei romane sa-i faca dreptate.

In dosarul nr. 16.555/2003 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a VI-a Comerciala, AVAS are calitatea de pârât, SC Elmefa Bedrijven BV Olanda este reclamant, iar intervenient este SC Ogharit Trading CO Siria. „Dosarul are ca obiect constatarea nulitatii anuntului de vânzare a pachetului de actiuni detinut de AVAS la SC Baneasa SA Voluntari, constatarea nulitatii contractului de vânzare-cumparare de actiuni încheiat cu SC Ogharit Trading CO Siria si obligarea institutiei noastre la reluarea negocierilor cu reclamanta. Prin decizia 704/1 martie 2006, instanta a repus pe rol cauza ce face obiectul dosarului 16.555/2003 al Tribunalului Bucuresti, Sectia a VI-a Comerciala. Pâna în prezent nu am fost citati“, se arata in documentul redactat de AVAS.

Interesul este starnit nu atat de viitorul societatii in domeniul productiei de piese radio si semiconductori, cat de zestrea imobiliara a companiei. Conform datelor puse la dispozitie de AVAS, Baneasa SA are in proprietate doua terenuri extrem de valoroase: 118.845 mp in Voluntari si 2.498 mp in sectorul 2 din Bucuresti, cotate de expertii din domeniu la aproximativ 20 de milioane de euro.
Ge