„ In viitorul exercitiu financiar vor exista insa o serie de restrictii, cea mai importanta fiind cea legata de eligibilitatea intreprinderilor in functie de dimensiunea acestora. Astfel, intreprinderile mari nu vor putea depune proiecte decat pentru proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare (OT1) sau pentru eficienta energetica (OT4). Investitiile productive care au fost atat de populare in actuala perioada de programare pe POS CCE nu vor putea fi finantate decat pentru IMM-uri. Intreprinderile mari vor putea fi eligibile si pentru OT2 (ICT), dar doar in situatia in care proiectele implica si cooperari cu IMM-uri”, a explicat Orban.

El a afirmat ca in perioada 2014-2020 Romania va avea acces la fonduri europene de 28,9 miliarde de euro (fonduri de coeziune si pentru dezvoltare rurala) fata de 27,9 miliarde de euro (fonduri de coezeiune, pentru dezvoltare rurala si pentru piscicultura) in perioada 2007-2013.

In prezent, rata de absorbtie pentru fondurile de coeziune din perioada 2007-2013, fonduri in valoare de 19,7 miliarde de euro, este de 23,46%. De asemenea, platile interne catre beneficiari au ajuns la un procent de 30,77%.

Citeste si:

„Rata de absorbtie este foarta scazuta din cauza capacitatii adminstrative foarte reduse, dar primul si cel mai important lucru este calitatea guvernantei care a fost foarte mult timp extrem de slaba”, a afirmat Leonard Orban.

Fostul ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban a decis la inceputul acestui an sa se alature specialistilor din mediul privat si sa foloseasca expertiza in domeniul fondurilor europene din postura de partener al Orban Biris European Consultants. El a vorbit intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre decizia de a trece in tabara privatilor si despre planurile firmei pe care a fondat-o.

Orban a fost comisar european pentru Multilingvism, in perioada ianuarie 2007 si februarie 2010, pentru ca ulterior sa devina consilier prezidential pe probleme de afaceri europene si in cele din urma ministrul Afacerilor Europene.