Producatorul de farmaceutice Zentiva a inregistrat, pe primele sase luni ale anului 2006, un profit net de 7,12 milioane lei (2,01 milioane euro), la o cifra de afaceri de 105,25 milioane lei (29,73 milioane euro), potrivit raportului companiei, remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Producatorul de farmaceutice din Bucuresti a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 192,3 milioane lei si un profit net de 15,99 milioane lei. Compania are un capital social de 41,69 milioane lei si o capitalizare de 646,28 milioane lei.

In primul trimestru al anului, compania a inregistrat un profit net de 2,94 milioane lei si o cifra de afaceri de 45,25 milioane lei.

Zentiva a incheiat preluarea a aproximativ 51% din actiunile Sicomed, prin achizitia Venoma Holdings Ltd., companie inregistrata in Cipru, pentru suma de 102 milioane dolari in octombrie anul trecut.

Zentiva a platit actionarilor Venoma Holdings, printre care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltarea (BERD) si doua fonduri de investitii elene din grupul Global Finance, suma de 1,8 milioane de euro pentru lichidarea companiei cipriote.

O luna mai tarziu, compania ceha a lansat o oferta de preluare a pachetelor detinute de actionarii minoritari, iar oficialii Zentiva declarau la acel moment ca doresc delistarea Sicomed de la Bursa de Valori Bucuresti pentru a implementa un plan de restructurare.

In urma acestei oferte, incheiate in luna ianuarie, Zentiva a cumparat inca 23,93% din actiunile Sicomed si detine acum 74,9% din titlurile companiei farmaceutice romanesti.

Oferta nu si-a atins scopul, insa, si a intampinat rezistenta fondului american de investitii QVT Fund, care a cerut majorarea pretului de1,37 lei pe actiune, oferit de Zentiva (echivalentul a 0,4797 dolari in septembrie, cand compania ceha si-a anuntat intentia de a lansa oferta), la 1,5 lei (echivalentul aceleeasi sume la lansarea ofertei in noiembrie).

Fondul american a continuat sa cumpere agresiv actiuni la Sicomed, care si-a schimbat intre timp numele in Zentiva SA, ajungand sa detina circa 13,4% din compania farmaceutica in luna aprilie.

Compania Zentiva SA Romania a fost contruita pe bazele Uzinei de Medicamente Bucuresti, infiintata in anul 1962. In anul 1998, denumirea societatii devine Sicomed SA. In 1998, actiunile societatii se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti. Grupul Zentiva a achizitionat compania la sfarsitul anului 2005.