Romania este un performer slab in ceea ce priveste sistemul de sanatate, iar indicatorii din acest domeniu ne plaseaza la coada Europei, principala problema fiind procentul mic din PIB alocat pentru Sanatate, dar si accesul deficitar al populatiei la servicii medicale, arata Dragos Damian, CEO al Terapia Ranbaxy. Vezi declaratiile sale complete in materialul VIDEO de mai sus.

Stim ca Romania se situeaza, geografic, la periferia Uniunii Europene, insa mai putin discutat este faptul ca tara este codasa si din punct de vedere al sistemului de sanatate. "Romania este pe ultimul loc dupa alocarea din PIB, la consumul per capita de medicamente, dar este pe primul loc dupa zilele de concediu medical", arata CEO-ul Terapia Ranbaxy, in emisiunea WALL-STREET 360, realizata in parteneriat cu Farmexpert.

Singurul mod prin care statul poate face mai mult este sa aloce mai multi bani.

O alta problema majora, spune managerul, este aceea ca in jur de 40% dintre romani nu au acces la servicii medicale si la medicamente. La asta se adauga si faptul ca acesti pacienti nu recurg la medicina preventiva. "Ei ajung foarte bolnavi in spital sa consume resurse si se incheie o spirala vicioasa pe care niciun Guvern, niciun fauritor de politici publice nu a reusit sa o opreasca", completeaza Dragos Damian.

Principalul vinovat este statul, spune el. "Singurul mod prin care statul poate face mai mult este sa aloce mai multi bani. Cand aloci 3,8% din PIB, in jurul a 28 miliarde lei, asta inseamna cam 100-120 euro pe cap de locuitor, in medie."

Seria de emisiuni de business WALL-STREET 360 din saptamana 9-13 februarie a fost dedicata industriei farma. Proiectul VIDEO este realizat in parteneriat cu distribuitorul de medicamente Farmexpert.

Citește și
The Economist: Sistemul de sanatate din Romania, cel mai slab din UE
Setari Cookie-uri