Producatorul francez de materiale de constructii Lafarge a inregistrat un volum al vanzarilor de ciment in Romania in crestere cu 2% anul trecut comparativ cu 2013, datorita revenirii sectorului rezidential, a anuntat miercuri compania.

"In Romania, volumul vanzarilor de ciment a crescut cu 2%, intrucat revenirea inregistrata de sectorul rezidential a contrabalansat reducerea lucrarilor din infrastructura", se arata intr-un raport al Lafarge citat de Mediafax. Evolutia pozitiva a vanzarilor din semestrul al doilea al anului trecut a compensat declinul din prima jumatate din 2014. In primul trimestru din 2014, volumul vanzarilor de ciment Lafarge in Romania a crescut cu 37,4% fata de intervalul similar al anului precedent, iar in trimestrul al doilea a inregistrat un declin de 4% comparativ cu perioada corespunzaroare din 2013.

Lafarge va renunta la activele detinute in Romania, intr-o tranzactie care urmeaza sa se incheie in prima jumatate a acestui an, pentru a putea fuziona cu producatorul elvetian Holcim. Cele doua fabrici de ciment, de la Medgidia si Hoghiz, si statia de macinare de la Targu Jiu ale companiei din Franta vor fi preluate de producatorul irlandez CRH.

La inceputul lunii februarie, CRH a ajuns la un acord cu Holcim si Lafarge pentru a cumpara cea mai mare parte dintre activele scoase la vanzare de cele doua companii, inclusiv pe cele din Romania, pentru 6,5 miliarde de euro. Holcim si Lafarge au convenit in luna aprilie a anului trecut o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

La nivel global, volumul vanzarilor de ciment ale Lafarge a urcat cu 2% in 2014 fata de anul precedent, la 116,4 milioane de tone. Vanzarile totale au generat un venit in scadere cu 2% anul trecut, de la 13,09 miliarde de euro in 2013 la 12,83 miliarde de euro. In conditii comparabile (la curs valutar constant), variatia a fost de plus 3%.

Citeste si:
Cimentistii au adus executivi "exotici" la carma operatiunilor locale
2016, anul schimbarilor de...

In regiunea Europa Centrala si de Est, unde este inclusa si Romania, veniturile au coborat cu 7%, la 1,06 miliarde de euro de la 1,14 miliarde de euro in 2013. Profitul net al grupului a scazut anul trecut la 143 de milioane de euro de la 601 milioane de euro in 2013, dupa ce in trimestrul al patrulea al anului trecut Lafarge a inregistrat o pierdere neta de 145 de milioane de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
COVID-19 | Medicover propune acţionarilor să nu ia dividende în acest an
Setari Cookie-uri