Competitivitatea tarilor europene nu se bazeaza pe forta de munca ieftina, ci pe investitii in tehnologie si cercetare-dezvoltare
Pentru a putea face fata concurentei presupuse de piata libera europeana, Romania trebuie sa lase in urma avantajele conjuncturale si sa-si regandeasca strategiile. Investitiile in oameni si in tehnologie sunt singurele optiuni valabile. Ne aflam intr-un moment foarte periculos, pe care nu il constientizam. In preajma intrarii in Uniunea Europeana, noi ne mentinem doar avantaje comparative artificiale: forta de munca ieftina si rata de schimb, spune Mircea Cosea, profesor universitar, doctor in economie.

Cosea critica atitudinea intreprinzatorilor, care vor sa tina in continuare forta de munca jos, dar si pe cea a guvernantilor, care sunt preocupati nu de cum va face fata Romania concurentei de pe piata comuna, ci de imagine, de felul cum sunt prezentate negocierile. Mircea Cosea avertizeaza ca daca se continua in felul acesta, Romania nu face altceva decat sa isi prelungeasca agonia. Nu putem merge la nesfarsit in carje. Este momentul in care mediul de afaceri trebuie sa isi ia inima in dinti si sa faca investitii, conchide Cosea.

Foarte putini investitori au gandit pe termen lung si au demarat investitii serioase. Sunt numeroase exemplele de firme unde, dupa privatizare, investitorii nu au mai fost preocupati de modernizare si retehnologizare, vizand doar profitul imediat. Firma Fapiro, singura producatoare de pile din Europa, risca sa isi inchida in curand portile din lipsa de investitii si de piata. Angajatii acuza conducerea ca practica somajul mascat si ca nu este preocupata sa diversifice oferta sau sa gaseasca contracte. Pentru ca actiunile sunt in mana a foarte multi proprietari, convocarea Adunarii Generale si inlocuirea conducerii sunt imposibile. Exemplul Fapiro nu este singular. Investitorii, mai ales cei straini, nu si-au respectat programele de modernizare stabilite la privatizare: au adus utilaje vechi, pe care le-au supraevaluat. A fost respectata, in felul acesta, doar valoarea investitiei, pentru ca investitia in sine nu a insemnat modernizare, explica Matei Bratianu, lider al Blocului National Sindical.

Gandirea pe termen lung a functionat pentru foarte putini investitori. Tintind in special piata asiatica, combinatul siderurgic din Galati a facut investitii de 100 de milioane de euro in 2004 pentru modernizare tehnologica. Desi, la prima vedere, companiile romanesti par preocupate de viitor si declara ca si-au pus la punct departamente de cercetare si dezvoltare, in realitate foarte putine produse sunt concepute in aceste laboratoare.

Majoritatea produselor lansate sunt noi doar pentru piata respectiva, ele fiind create cu mai mult timp in urma pentru alte piete. Europa este preocupata, insa, la modul foarte serios sa-si gaseasca sprijin pentru promovarea initiativei tehnologice europene, ce ar trebui sa rezolve problema iesirilor de pe piete ale firmelor europene, prin dezvoltarea de servicii si produse noi. Insusi comisarul european pentru Stiinta si Cercetare, Janez Potocnik, a avertizat in repetate randuri ca Uniunea Europeana nu se bazeaza pentru a se dezvolta pe forta de munca ieftina sau pe utilizarea nesustenabila a resurselor naturale, ci pe cunostinte. Cu alte cuvinte, in Europa nu ne vom putea mentine decat daca vom fi competitivi si din punct de vedere tehnologic, dar si din punct de vedere al retribuirii angajatilor.

Romania incurajeaza investitorii care aduc tehnologie noua si performanta

Agentia Romana pentru Investitii Straine deruleaza in prezent 52 de proiecte greenfield si brownfield, cumuland 2,7 miliarde euro si aflate in diferite stadii, de la decizia asupra localizarii investitiei pana la finalizarea investitiei sau inceperea productiei. Din portofoliul ARIS, 20 de proiecte ferme urmeaza sa asigure intrarea in Romania in anii 2005-2006 a unui volum aditional de circa 960 milioane euro si crearea unui numar de 15.625 de locuri de munca. Legea nr. 332/2001 ofera facilitati investitorilor straini, in cazul investitiilor mai mari de un milion de dolari, daca nu aduc echipamente nu mai vechi de un an sau nefolosite.

Climatul de afaceri din Romania este atractiv

Clasamentul pe tari de origine a investitorilor straini reliefeaza interesul sporit al investitorilor din Europa pentru climatul de afaceri din Romania. In anul 2004 s-au inregistrat 89 de proiecte (din categoria celor care beneficiaza de Legea nr. 332), cu o valoare a investitiilor asumate de 1.233 milioane dolari fata de numai 807 milioane dolari, cat s-au inregistrat in 2003, ceea ce inseamna o crestere de 52%.

Domenii de interes ale investitorilor locali si straini

Domeniul Val. investitiei asumate
Telecomunicatii 747 mil. USD
Servicii 458 mil. USD
Industria energetica 376 mil. USD
Ind. constr. de masini 318 mil. USD
Comert 285 mil. USD
Industria metalurgica 210 mil. USD
Ind. electron. si electrot. 159 mil. USD
Ind. lemn., celul. si hartiei 156 mil. USD
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri