Petromservice vinde pachetul de la Romexterra pentru 0,52 milioane euro

Actionarii Petromservice au decis vanzarea pachetului de 0,7% din actiunile Romexterra pentru suma totala de1,824 milioane de lei (520.000 euro)

"Adunarea Generala a actionarilor (AGA) Petromservice a aprobat vanzarea pachetului de 304.000 de pe care le detine compania la banca Romexterra, la valoarea oferita de MKB de sase lei pe actiune", au declarat pentru NewsIn responsabili ai companiei. Potrivit acestora, valoarea totala a pachetului de actiuni se va ridica astfel la 1,824 milioane de lei.

La randul lor, reprezentantii Petrom au afirmat ca nu vor comunica public daca vand sau nu actiunile, pentru ca nu vor sa influenteze procesul de achizitie a titlurilor de catre banca ungara. in conditiile in care oferta de cumparare a Romexterra de catre MKB are valabilitate pana pe data de 23 septembrie inclusiv, oficialii Petrom au aratat ca vor anunta dupa aceasta data daca au vandut sau si-au pastrat participatia de 2% de la Romexterra.

MKB Bank si-a asigurat 50% plus o actiune din capitalul bancii Romexterra cu mai mult de o saptamana inaintea expirarii ofertei facute actionarilor si a devenit astfel actionarul majoritar al bancii. "Tranzactia s-a derulat conform asteptarilor, astfel incat MKB Bank, a treia mare banca din Ungaria, va deveni actionar majoritar al Romexterra Bank pana la inceputul lunii octombrie", se precizeaza intr-un comunicat al MKB Bank.

Ceilalti actionari ai Romexterra mai au la dispozitie o saptamana, pana la expirarea ofertei in data de 23 septembrie, pentru a accepta oferta si a vinde actiunile in aceleasi conditii anuntate anterior, anunta reprezentantii bancii.

Reprezentantii bancii ungare MKB, detinuta de a saptea banca din Germania ca marime, Bayerische Landesbank (BayernLB), vor sa dezvolte activitatile bancii Romexterra. "MKB Bank intentioneaza sa extinda reteaua teritoriala a Romexterra Bank pana la 150 unitati la nivelul intregii tari, iar ca o consecinta directa, banca va putea deservi in timp 70.000 de clienti corporativi, inclusiv firme mici si mijlocii, cat si 700.000 clienti persoane fizice", se precizeaza in documentul citat.

Banca ungara doreste sa ajunga pe termen mediu si lung o cota de piata de cel putin 5,5-6,0%, sustin reprezentantii bancii. " MKB Bank va finanta achizitia prin majorarea capitalului social si prin imprumuturi subordonate, procese aflate in derulare", se mai arata in comunicat.

Cu active de 1,09 miliarde lei (305 milioane euro) la jumatatea acestui an, Romexterra are o cota de 0,76% din piata bancara romaneasca, potrivit statisticilor bancii centrale. Strategia BayernLB privind piata romaneasca prevede cumpararea a cel putin 50% plus o actiune pana la sfarsitul lunii septembrie 2006 si preluarea intregului pachet de actiuni al bancii pana la inceputul anului 2007, prin intermediul bancii maghiare MKB, potrivit unui raport prezentat recent de presedintele consiliului director al BayernLB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri