MEC propune Guvernului sa aprobe contractarea de catre Electrocentrale Galati a unui credit in valoare de 26,8 milioane dolari, garantat de stat in proportie de 80%, pentru achizitia de combustibil necesar acestei ierni.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), pentru ca Electrocentrale Galati sa asigure furnizarea de energie termica si electrica in iarna 2006 - 2007 are nevoie de circa 50.000 de tone de pacura, de 231,7 milioane mc gaze naturale si de alte resurse energetice, informeaza NewsIn. Astfel, furnizorul de electricitate si energie termica va trebui sa plateasca aproximativ 76,5 milioane dolari pentru combustibil. Din aceasta suma, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, circa 65% poate fi acoperita de producatorul de energie. Restul de 26,8 milioane de dolari trebuie obtinut printr-un credit luat de societate de la bancile de pe piata interna.

Programul de iarna din domeniul energetic pentru perioada octombrie 2006 - martie 2007, aprobat de Executiv, prevede ca statul va garanta credite externe in valoare totala de pana la 231, 8 milioane de dolari, ce vor fi contractate de societatile din coordonarea MEC. Electrocentrale Bucucuresti trebuie sa imprumute 190 milioane de dolari, Electrocentrale Galati - 26,8 milioane de dolari iar Termoelectrica alte 15 milioane de dolari.

Guvernul a aprobat in sedinta de saptamana trecuta proiectul de hotarare care permite societatii Electrocentrale Bucuresti sa ia un credit de 190 milioane dolari.