Industria farmaceutica la nivel global a crescut foarte mult in ultimii ani, fiind estimata la o valoare de circa 1,11 trilioane de dolari in 2018, iar pana in 2020, aceasta cifra poate ajunge la 1,43 trilioane de dolari, potrivit ProClinical.

Fiind o industrie bazata pe cercetare, aproximativ 150 de miliarde de dolari sunt cheltuite anual de catre companiile farmaceutice pentru partea de cercetare si dezvoltare. Din mii de molecule, doar un procent mic primeste aprobarea de a fi utilizat de catre pacienti pentru tratarea bolilor si imbunatatirea calitatii vietii. Cu toate acestea, in 2018, s-a inregistrat un numar record de medicamente noi aprobate de diferite organisme de reglementare la nivel global.

Vezi in continuare topul liderilor din industria farma la nivel mondial in functie de veniturile obtinute in 2018 doar din segmentul farmaceutic, potrivit ProClinical.

10. Bristol-Myers Squibb - 22,6 miliarde dolari

O noua companie care a intrat in topul liderilor de piata este Bristol-Myers Squibb (BMS), o firma farmaceutica americana cu sediul la New York City. BMS este specializata in patru domenii principale de terapie: oncologie, cardiovasculare, imuno-stiinta si fibroza.

9. GlaxoSmithKline - 23 miliarde dolari

Compania farmaceutica britanica GloxoSmithKline (GSK) este prezenta in acest top an de an. GSK are o gama larga de tratamente, insa cel mai mare succes il are in domeniile HIV/SIDA, respirator si vaccinuri.

8. Amgen - 23,7 miliarde dolari

Amgen este o companie americana cu sediul central in California. Aceasta se concentreaza mai mult asupra tratamentelor pentru bolile cardiovasculare, oncologice, dar si pe sanatatea osoasa, neurostiinta si nefrologie si inflamatie.

7. AbbVie - 32,8 miliarde dolari

AbbVie si-a mentinut pozitia in acest top, cu o crestere impresionanta de 16,2%, comparativ cu veniturile inregistrate in 2017. Portofoliul AbbVie cuprinde mai multe domenii, inclusiv dermatologie, oncologie, neurologie si gastroenterologie.

6. Novartis - 34,9 miliarde dolari

Novartis, una dintre cele mai importante companii farmaceutice din Elvetia, se focuseaza mai mult pe cercetarea si dezvoltarea produselor farmaceutice in domeniile: oncologie, imunologie, dermatologie, neurostiinta si respirator. Veniturile companiei au crescut in 2018 cu 5,8%, comparativ cu cele inregistrate in 2017.

5. Merck - 39,7 miliarde dolari

Producatorul american de medicamente Merck se situeaza pe locul 5 in topul celor mai mari companii farma din lume in 2018. Merck dezvolta medicamente, vaccinuri si produse biologice. Anul trecut a inregistrat o crestere a veniturilor de 12,2%, comparativ cu cifrele din 2017.

4. Sanofi - 39,3 miliarde dolari

A patra in top este compania franceza Sanofi, care a inregistrat o crestere a veniturilor de 7,1% in segmentul de produse farmaceutice. Peste 25% din aceste venituri au provenit din cele trei cele mai vandute medicamente ale Sanofi: o injectie cu insulina pentru diabet, un anticoagulant pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange si un medicament pentru tratarea unei forme de scleroza multipla.

3. Johnson&Johnson - 40,7 miliarde dolari

A treia cea mai mare companie farmaceutica din lume dupa rezultatele inregistrate in 2018 pe segmentul farmaceutic este Johnson&Johnson, infiintata in urma cu mai mult de 130 de ani. Cele mai vandute medicamente ale companiei au fost Stelara, Darzalex si Zytiga.

2. Roche - 45,6 miliarde dolari

Compania farmaceutica elvetiana Roche este a doua cea mai mare companie din lume dupa veniturile din 2018. Cu un numar de aproape 95.000 de angajati in intreaga lume, compania dezvolta medicamente si dispozitive inovatoare in domenii-cheie, precum oncologia, imunologia, bolile infectioase si neurostiinta.

1. Pfizer - 53,7 miliarde dolari

Gigantul farma cu cele mai mari venituri, obtinute doar din segmentul farmaceutic, este Pfizer, cu sediul in Connecticut, SUA, potrivit ProClinical. Bazandu-se pe cercetare si dezvoltare, compania are un portofoliu variat care cuprinde mai multe categorii terapeutice, printre care si imunologia, oncologia, neurostiinta si bolile rare.

Sursa foto: Shutterstock/ optimarc

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri