HoReCa, industrie a ospitalității, suferă din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență care tocmai s-a încheiat, menită să limiteze răspândirea noului virus. Radu Savopol, fondator al lanțului de cafenele 5 to go, a declarat, în cadrul unui webinar realizat de HoReCa Insight că, în prezent, înregistrează 30% din vânzările normale, având 85 de locații deschise din totalul de 153.

Criza a creat circumstanțe nefavorabile planurilor pentru 2020 ale antreprenorilor din industria HoReCa. În cadrul webinar-ului realizat de HoReCa Insight, Radu Savopol, fondator al lanțului de cafenele 5 to go, a mărturisit că închiderea unora dintre locațiile sale ar putea fi cauzată de plata chiriilor, care nu poate fi justificată.

”Cu o marjă de 30% din vânzările normale pentru această perioadă și în lipsa unor înțelegeri cu proprietarii locațiilor, ne este imposibil să susținem plata chiriilor”, a menționat Savopol.

Vezi și: Ștefan Mandachi, Spartan: Eu nu voi plăti chirie în perioada stării de urgență, cu riscul de a ajunge în instanță

În plus, Radu Savopol a menționat că, în prezent, în cele 85 de locații deschise se află câte trei angajați, restul fiind încă în șomaj tehnic.

Cât despre plata cu cardul, încurajată de antreprenorii din domeniu, această înregistrează o pondere de 35%.

E normal să se închidă afaceri. Și în 2008-2009 s-au închis. Cine își respectă clienții și oferă mai multe variante de cafea, va rezista.

Relaxarea de după 15 mai

Radu Savopol consideră că pandemia a schimbat mersul multor lucruri, însă e necesar ca atenția să se axeze pe ceea ce a rămas bun din această experiență.

”Înainte de pandemie, aveam aproximativ 30.000 de oameni pe zi în cafenele. Vrem să aducem acei oameni înapoi. Cel mai probabil, în 2-3 luni ne va crește traficul pe locații cu 15%”, a estimat fondatorul 5 to go.

După două luni de stat în casă, nu mai ești zdravăn la cap.

În aceeași ordine de idei, Radu Savopol a declarat că situațiile dificile sunt pentru locațiile de la parterul clădirilor de birouri. Având în vedere că pentru încă vreo două luni va continua telemunca sau munca de la domiciliu, acele locații sunt, într-o oarecare măsură, compromise.

Consumăm românește, călătorim românește...Sunt foarte curios cum se vor desfășura lucrurile după 15 mai.

Nu în ultimul rând, la nivel de relaxare, Savopol a ținut să adauge și relația pe care antreprenorii din industria HoReCa o au cu producătorii români. Fondatorul 5 to go speră la o îmbunătățire a negocierilor cu producătorii din România. Acesta consideră că este necesar ca aceștia din urmă să dea dovadă de înțelegere în ceea ce privește prețurile produselor lor.

”Noi căutăm produse românești din toate punctele de vedere. Spre exemplu, industria lactatelor din România este vândută către corporații internaționale. Înțeleg dificultatea în a produce în România, însă înțelegerea trebuie să fie reciprocă, pentru ca avantajele să fie de ambele părți”, a mai spus Savopol.

Vezi și: 5 to go vrea să vândă în cafenele mai multe produse românești și caută producători interesați

Ce a făcut franciza 5 to go pe timp de pandemie

Fondatorul lanțului de cafenele a declarat că primele două săptămâni ale stării de urgență au fost foarte dificile. În același timp, a fost o perioadă de acomodare și de însușire a noii realități a mediului de afaceri din HoReCa.

Baza din HoReCa va fi family business-ul.

În plus, ”liniștea” din perioada stării de urgență a dedicat-o unor proiecte pentru care nu găsise timp până la momentul respectiv, cum ar fi îndreptarea spre retail (concepte noi precum ready to drink sau siropuri pentru acasă).

”Chiar dacă criza a venit ca o ghilotină peste noi, cred că fiecare antreprenor din HoReCa a avut timp să își radiografieze business-ul (care sunt direcțiile corecte sau ce cheltuieli suplimentare are). Trebuie să învățăm să privim și partea bună a acestei situații, oportunitățile apărute, cum ar fi găsirea cu ușurință a forței de muncă. Sau, un alt aspect important, despre care am vorbit, cum ar fi chiriile. Tocmai ce am închiriat două spații, unul la Brașov cu 400 de euro, iar altul la Bușteni cu 300 de euro. Înainte de pandemie, nu aș fi reușit să închiriez aceste spații la mai puțin de 600 de euro, fiecare”, a explicat Savopol, în cadrul webinarului realizat de HoReCa Insight.

Citește și: Cinci abilități esențiale care îți vor crește șansele la angajare în perioada post-coronavirus

5 to go, fondat de Radu Savopol și Lucian Bădilă, a luat naștere în 2015, iar în prezent a depășit pragul de 150 de locații și este cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est, dar și cea mai accesată franciză din România.

Sursa foto: 5 to go

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri