Compania farmaceutica Zentiva a inregistrat anul trecut afaceri de 88 milioane de euro pe piata din Romania, in crestere cu 397,5%, potrivit raportului financiar publicat astazi de grupul ceh.

Romania a devenit cea de-a doua piata ca marime pentru Zentiva in termenii vanzarilor. In 2006, divizia locala a Zentiva s-a bucurat de lansarea pe piata a unui numar mare de branduri internationale care au marit portofoliul de produse.

In cel de-al patrulea trimestru, vanzarile Zentiva din Romania au crescut cu 110% fata de aceeasi perioada din 2005.

Produsele marca Sicomed au reprezentat 64,8% din totalul vanzarilor, iar cele mai vandute produse au fost Algocalmin, Antinevralgic, Dicarbocalm si Paracetamol.

Zentiva a incheiat preluarea a aproximativ 51% din actiunile Sicomed, prin achizitia Venoma Holdings Ltd., companie inregistrata in Cipru, pentru suma de 102 milioane dolari in octombrie anul trecut.

Zentiva a platit actionarilor Venoma Holdings, printre care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltarea (BERD) si doua fonduri de investitii elene din grupul Global Finance, suma de 1,8 milioane de euro pentru lichidarea companiei cipriote. O luna mai tarziu, compania ceha a lansat o oferta de preluare a pachetelor detinute de actionarii minoritari, iar oficialii Zentiva declarau la acel moment ca doresc delistarea Sicomed de la Bursa de Valori Bucuresti pentru a implementa un plan de restructurare.

In urma acestei oferte, incheiate in luna ianuarie, Zentiva a cumparat inca 23,93% din actiunile Sicomed si detine 74,9% din titlurile companiei farmaceutice romanesti. Oferta nu si-a atins scopul, insa, si a intampinat rezistenta fondului american de investitii QVT Fund, care a cerut majorarea pretului de1,37 lei pe actiune, oferit de Zentiva (echivalentul a 0,4797 dolari in septembrie, cand compania ceha si-a anuntat intentia de a lansa oferta), la 1,5 lei (echivalentul aceleiasi sume la lansarea ofertei in noiembrie).

Compania Zentiva SA Romania a fost contruita pe bazele Uzinei de Medicamente Bucuresti, infiintata in anul 1962. I
n anul 1998, denumirea societatii devine Sicomed SA. in 1998, actiunile societatii se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti.