Licentele de productie ale Romgaz trebuie transformate in depozite de gaze si privatizate unul cate unul, pentru a atrage investitiile necesare dezvoltarii sectorului, in conditiile in care gazoductul rusesc Blue Stream II va ocoli Romania, considera presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu.
In opinia lui Patriciu, statul ar obtine din privatizarea Romgaz maximum cateva sute de milioane de euro in timp ce din vanzarea licentelor ar castiga 1,5 - 2 miliarde de euro."Licentele de productie ale Romgaz trebuie transformate in licente de depozitare si privatizate bucata cu bucata, pentru a asigura o piata concurentiala, atat pentru producatorii, cat si pentru depozitatorii de gaze", a declarat Dinu Patriciu, in cadrul unui interviu pentru NewsIn.

Potrivit presedintelui Rompetrol, acest proces este necesar pentru a atrage cat mai multe investitii necesare sectorului de depozitare a gazelor. "Romania mai are resurse de gaze pentru maximum 10-12 ani. in aceste conditii, este necesara transformarea campurilor de gaze in depozite, ceea ce inseamna investitii imense", a spus Patriciu. El apreciaza ca Romania ar putea asigura o capacitate de depozitare de cel putin 20 de miliarde de metri cubi de gaze, care necesita investitii de 5-7 miliarde de euro.

Patriciu considera ca asigurarea capacitatii de depozitare a gazelor reprezinta sansa Romaniei de a ramane un pion important pe piata regionala de profil. "Romania are cel mai mare interes sa isi asigure capacitati de depozitare, in conditiile in care conducta pe care o pregateste Gazprom, Blue Stream II, nu va trece prin Romania. Un depozit de gaze este un robinet, iar, in acest sector, cel care are robinetul castiga, nu cel care are zacamintele", a aratat Patriciu.

Acesta a subliniat ca Rompetrol nu urmareste achizitionarea unui astfel de depozit. "Noi avem deja o capacitate de depozitare, la amenajarea careia lucram in prezent", a spus Patriciu.

Gazoductul Blue Stream II este continuarea catre vest a conductei Blue Stream, care uneste deja Rusia de Turcia, pe sub Marea Neagra. Blue Stream II ar conecta Turcia, Bulgaria, Serbia, Croatia si Ungaria.

Presedintele Rompetrol a mai spus ca realizarea depozitelor de gaze este una dintre cele doua mari provocari, din punct de vedere energetic, careia Romania trebuie sa-i faca fata. "O alta mare provocare este privatizarea integrala si rapida a producatorilor de energie, pentru a atrage investitii in capacitatile lor. Aceste investitii sunt imense si vor ajuta Romania sa preintampine o criza energetica in anii 2009-2011, cand termocentralele ar putea fi inchise din considerente ecologice", a precizat Patriciu.

Presedintele Rompetrol considera ca Romania se afla intr-un moment in care deciziile politice si economice vor decide viitorul energetic al tarii. "Industria consuma multa energie si este foarte important sa fie diminuate costurile de productie. in prezent preturile energiei, cel putin pentru domeniul nostru, sunt foarte mari in comparatie cu concurentii nostri din vestul Europei. Costurile cu energia ale competitorilor nostri din Sicilia, Rotterdam sau Viena sunt in jur de 35 de dolari pe MWh. Noi platin 57 de dolari pe MWh. Nu este normal", a spus Patriciu.

Potrivit lui Dinu Patriciu, aceste costuri sunt cauzate, pe de o parte, de ineficienta sistemului de transport si distributie, in care nu s-a investit deloc pana acum, si, pe de alta parte, de faptul ca producatorii de electricitate nu au fost privatizati.

In ceea ce priveste termocentrala pe care Rompetrol o va construi in apropiere de Petromidia, Patriciu a precizat ca lucrarile la constructia acesteia vor fi demarate pe parcursul acestui an si vor fi finalizate peste 12 luni.

In luna noiembrie a anului trecut, Patriciu anunta intentia Rompetrol de a investesti circa 40-44 milioane euro in constructia unei termocentrale in cogenerare cu o capacitate de peste 110 MW, care va livra electricitate in principal rafinariei Petromidia. Termocentrala va functiona cu pacura si gaz. Energia electrica produsa aici ar urma sa fie folosita atat pentru a acoperi nevoile rafinariei si ale Rompetrol in general, cat si pentru livrarea contra cost in sistemul energetic national.

Potrivit presedintelui Rompetrol, rafinaria Petromidia consuma in medie intre 40 si 45 MWh, in timp ce consumul maxim este de 80-90 MWh. Rompetrol a castigat in urma cu aproximativ doi ani licitatia pentru preluarea CET Midia, dar, pana in prezent, compania nu a semnat contractul de preluare a termocentralei. Rompetrol detinea anterior scoaterii la privatizare 43% din actiunile CET Midia.

Grupul Rompetrol a inregistrat, in 2006, o cifra de afaceri consolidata de 5,65 miliarde de dolari, in crestere cu 135% fata de 2005, in urma achizitionarii Dyneff, si un profit operational de 164 milioane de dolari, identic cu cel din 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri