Reglementările și recomandările europene și cele naționale ne îndrumă tot mai mult către utilarea locuințelor cu echipamente de încălzire care să nu se mai bazeze pe combustibilii fosili, centralele de gaz urmând să fie interzise în următoarea decadă.

Totodată, reglementările cer ca inclusiv clădirile rezidențiale să fie mult mai eficiente din punct de vedere energetic și să confere un nivel al emisiilor poluante cât mai redus, aproape de zero.

Practic, unul dintre obiectivele Uniunii Europene este tranziția totală de la încălzirea pe gaz, la cea electrică, până în 2050. Experții în domeniu susțin că, începând din 2030, ar trebui interzise centralele termice pe gaz, dacă vrem să avem o șansă reală de a îndeplini acest obiectiv.

Ce alternative avem pe piață?

Pentru locuințe avem centralele murale electrice. Se numără printre soluțiile electrice mai populare de la noi. Ar mai fi utilizarea aparatelor de aer condiționat, a aerotermelor, dar nu sunt la fel de eficiente precum centralele electrice care se conectează la rețeaua de calorifere în casă, care poate menține mai ușor căldura.

O altă alternativă care își face loc pe piața din România este reprezentată de pompele de căldură. În Germania, în 2020, evoluția vânzărilor indica faptul că aceste echipamente au depășit în vânzări centralele pe gaz pe segmentul rezidențial, ajungând la o cotă de circa 35,5%.

Am discutat despre aceste echipamente cu cei de la Trust Expert, importator și distribuitor de pompe de căldură, pentru a afla ce sunt, cum funcționează, pentru ce tip de clădiri se pretează, cât costă, care sunt avantajele și dezavantajele.

În cadrul emisiunii constructIMO l-am avut invitat pe Marian Biro, inginer tehnic soluții HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning – n.r.) în cadrul companiei sus menționate pentru a afla mai multe detalii.

Marian Biro, Inginer tehnic soluții HVAC - Trust ExpertMarian Biro, Inginer tehnic soluții HVAC - Trust Expert

Ce sunt pompele de căldură și ce cerințe tehnice au

Pompa de căldură folosește electricitatea ca sursă de energie și se conectează la instalațiile de încălzire din clădirile în care sunt instalate, adică poate funcționa deja pe rețeaua de calorifere deja existentă.

Potrivit inginerului de la Trust Expert, pe cât de surprinzător sună, pompa de căldură este practic un circuit frigorific, asemănător unui frigider, care într-o parte produce căldură, iar în cealaltă parte răcește.

Partea care răcește este alocată sursei de căldură externe, care poate fi aerul din atmosferă, poate fi solul (soluție geotermală - apă și sol), iar partea de încălzire este folosită pentru a încălzi apa, care este apoi distribuită către rețeaua de calorifere, inclusiv către folosirea apei calde menajere, de care avem nevoie în fiecare zi.

Prin urmare, instalarea unei pompe de căldură nu necesită și înlocuirea vechii instalații de încălzire din locuință. Singura recomandare în acest sens a expertului fiind aceea de a curața instalația, mai ales în cazul în care este una foarte veche, dar acest lucru este valabil și recomandat pentru orice alt tip de echipamente de încălzire. Chiar este recomandată aerisirea și curățarea instalațiilor în fiecare an, în sezonul cald, atunci când nu avem nevoie de încălzire, iar instalațiile pot fi golite.

Totodată, este recomandată și verificarea componentelor din instalație pentru a vă asigura că va face față puterii pompei de căldură.

În ceea ce privește cerințele tehnice, deși nu este obligatoriu este recomandat un racord trifazic la rețeaua de electricitate, astfel încât rețeaua de electricitate a locuinței să nu aibă de suferit. Racordul către pompa de căldură va fi făcut separat de rețeaua de electricitate a casei, tocmai pentru a nu suprasolicita rețeaua folosită pentru alimentarea prizelor și a corpurilor de iluminat.

Soluția geotermală nu înseamnă că trebuie să aveți un izvor de apă caldă în apropierea locuinței. Acest sistem extrage căldura din sol sau din pânza freatică de apă, printr-un sistem de țevi care va fi îngropat în pământ. (mai multe detalii tehnice în interviul video de mai jos)

Eficiente și cu consum mic de energie, dar scumpe la achiziție

În aceea ce privește avantajele și dezavantajele, Marian Biro ne-a spus că sunt mult mai eficiente decât o centrală electrică, consumă mai puțin, iar cu instalarea suplimentară a unei unități de aer poate fi folosită și ca soluție de răcire pentru sezonul cald, prin urmare puteți împușca doi iepuri dintr-un foc, dacă aveați în plan achiziția unui aparat de aer condiționat.

De cealaltă parte, pentru că sunt trei tipuri de pompe de căldură, apare din prima un minus la capitolul posibilitatea de a utiliza cele mai performante astfel de echipamente. Pe piață sunt disponibile: pompe de căldură sol-apă, pompe de căldură apă-apă și pompe de căldură aer-apă.

Primele două se încadrează în soluția geotermală și nu este fezabilă ca soluție de încălzire individuală în cazul apartamentelor de bloc, ci doar varianta cu folosește aerul de afară. Există, însă, soluții dedicate, mult mai performante care pot fi instalate ca centrale de bloc, ce pot fi folosite pentru încălzirea întregului ansamblu de locuințe. Instalarea lor este un proces ceva mai complicat.

O centrală electrică nu depinde decât de capacitatea rețelei de electricitate, dacă unitatea cumpărată are o putere prea mare și necesită un racord trifazic.

O altă problemă, dar nu neapărat una care nu poate fi rezolvată, este cea a dimensiunilor. Unitatea de interior este destul voluminoasă, similară cu un frigider mai mare, prin urmare are nevoie de mai mult spațiu. O centrală electrică poate fi pusă pe un perete, chiar și într-o bucătărie mică și înghesuită, dar în cazul unei pompe de căldură trebuie să faceți rost de mai mult loc.

Citeste si:

    Aveți un exemplu în imaginea de mai jos. Sursa foto: Trust Expert

    Pompă de căldură

    Nu în ultimul rând, sunt soluții mult mai scumpe. Pot fi găsite centrale electrice pretabile pentru un apartament relativ mic (50 mp), la prețuri în jurul a 2.500 de lei. De cealaltă parte, în ceea ce privește capitolul „preț pompă de căldură”, din ce am reușit să găsim „căutând prin Google”, o unitate viabilă chiar și pentru apartament, o pompă de căldură aer-apă, care include unitatea de aer și un boiler, nu coboară sub 6.000 de lei. Nici nu știm cât de performante sunt aceste echipamente în comparație cu o centrală electrică și dacă merită investiția.

    Avantaje:

    • Au o eficiență mai mare decât o centrală electrică;
    • Au un consum mai mic decât energie decât o centrală electrică;
    • Mentenanța lor este mult mai puțin costisitoare și solicitantă;
    • Poate fi folosită și pentru producerea apei calde menajere;
    • Pot fi folosite și ca sisteme de răcire;
    • Nu este obligatoriu un racord trifazat; (depinde însă de puterea pompei de căldură, la fel ca la centralele electrice)
    • Este o variantă viabilă pentru localitățile sau locuințele care nu sunt conectate la rețelele de distribuție a gazelor naturale;

    Dezavantaje:

    • Costul mare de achiziție;
    • Pompele cu sursă geotermală nu pot fi instalate chiar în orice tip de locuință;
    • Instalarea este ceva mai complicată - ansamblul complet este mult mai complex decât la o centrală electrică, deoarece sistemul este format din două componente. Instalarea se face doar cu un specialist în această zonă;
    • Ocupă destul de mult spațiu, cam cât un fridiger mare.
    • Pe funcția de răcire, consumă mai mult decât un aparat de aer condiționat.

    Populare în Occident, doar o nișă la noi

    Din ce ne spun cei de la Trust Expert, pompele de căldură sunt populare în vestul Europei, în țări precum Germania, Franța, Italia, Danemarca sau Suedia.

    La noi în țară piața este destul de mică. Vorbim de doar câteva procente din vânzări. La noi vorbim de câteva mii de unități pe an, în timp ce în Franța, campioană în Uniunea Europeană, vânzările au depășit pragul de 400.000 de unități pe an, în Italia vânzările au ajuns la 230.000 de unități pe an, iar în Germania la 140.000.

    Potrivit lui Marian Biro, tendința este însă mai importantă în acest moment decât volumul de vânzări. Reglementările europene vor împinge piața și către pompele de căldură, iar acestea vor câștiga în cota de piață.

    Referitor la tendința din piața locală, reprezentantul Trust Expert ne-a spus că în ultimii ani, compania a înregistrat în dreptul său o creștere de 20% anuală în ceea ce privește vânzările de pompe de căldură.

    Mai multe detalii și informații puteți descoperi în clipul de mai jos.

    Interviu cu Marian Biro, Trust Expert

    Sursa foto: Trust Expert

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Adrian Ungureanu
    Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri