Jumătate de milion de gospodării din România vor avea panouri fotovoltaice, în următorii 5 ani, în condiţiile în care există şi programe subvenţionate de stat, cum este Casa Verde, a afirmat marţi Claudia Griech, director general al E.ON Energie România, conform Agerpres.

"Dacă mă uit la segmentul rezidenţial, estimările noastre sunt că piaţa se va dezvolta în următorii 5 ani, ajungând undeva la o jumătate de milion de gospodării care vor avea panouri fotovoltaice, în condiţiile în care există şi programe subvenţionate de de stat, cum este Casa Verde, la nivel naţional. În acest moment, mai ales în segmentul rezidenţial, suntem la început. Am terminat anul 2023 cu un număr de aproximativ 1.500 de sisteme de panouri fotovoltaice vândute de noi, dar, în acelaşi timp, avem undeva la 12.000 de prosumatori pe care îi deservim. Cu toate acestea, Casa Verde este un program în care deja avem 5.000 de clienţi care ne-au selectat şi care urmează să fie instalaţi pe parcursul acestui an. Deci, vedem că există, pentru prima dată, o cerere din partea pieţei pentru soluţii de eficienţă energetică", a menţionat Claudia Griech.

În ceea ce priveşte clienţii business şi municipalităţi, şeful E.ON Energie România a menţionat că anul trecut a fost încheiat cu un număr de 360 de proiecte implementate.

"Avem încă aproximativ 50 de proiecte în implementare. Vorbim despre o producţie de 85 gigawatt-oră generată de aceste sisteme. Deci, există cu siguranţă interes pentru eficienţă energetică. În ceea ce priveşte piaţa de centrale termice, de exemplu, aş spune că acolo deja avem un parc propriu de peste 50.000 de de clienţi care au ales soluţia asta pentru reducerea consumului de gaze naturale, pentru a avea un consum mai eficient. Este o piaţă care se dezvoltă. Să nu uităm de pompele de căldură care sunt la început, dar am încredere că, atâta vreme cât se dezvoltă piaţa de panouri fotovoltaice, pompele de căldură vor veni cumva natural pentru clienţii care îşi vor produce energia proprie, tocmai pentru că cel mai eficient mod de utilizare a panourilor fotovoltaice este autoconsumul şi nu neapărat să dăm în reţea", a mai spus Claudia Griech.

Potrivit acesteia, aproximativ 5-10% dintre sistemele fotovoltaice vândute "vor veni cu o rată de ataşament de pompe de căldură în următoarea perioadă".

Vișan, Transelectrica: Peste 45% din energia de consum va fi din surse regenerabile în anii 2030

Energia regenerabilă extinsă este toată energia hidro care se produce în România, pe care ne facem că nu o vedem, toată energia nucleară care există şi va apărea, iar la orizontul anilor 2030 vom depăşi cu mult ţinta de 42-45% energie regenerabilă în consumul final, a afirmat marţi George Vişan, energy market division, Transelectrica, la un eveniment de specialitate.

"Avem tendinţa să considerăm energii regenerabile vântul şi soarele, nu este aşa. Energia regenerabilă extinsă, aşa cum o numesc eu, este toată energia hidro care se produce în România şi pe care ne facem că nu o vedem, toată energia nucleară care există şi va apărea. La orizontul anilor 2030 vom depăşi cu mult ţinta de 42-45% din consum. Ce înseamnă 42-45% din consum? Consumul este o mărime relativă. După cum aţi văzut, consumul a scăzut. În estimările şi evaluările noastre, la nivelul anilor 2030 consumul va rămâne aproximativ egal sau constant cu această perioadă în care ne aflăm, 2024-2025", a menţionat George Vişan.

El a făcut referire la electrificarea transporturilor şi a încălzirii şi a atras atenţia că "trebuie să ne gândim în mod serios că, într-un orizont de timp foarte apropiat, reţelele de distribuţie de gaze vor fi înlocuite de încălzirea cu pompe de caldură".

"Este posibil să crească consumul din electrificarea economiei. Gazul va fi folosit în continuare ani de zile, probabil. Economia va fi electrificată. Energia electrică se va produce 10-15 ani de zile cu noi centrale pe gaz: Mintia, Iernut, poate vor apărea şi altele, dar nu ca o măsură tranzitorie, ci ca măsură pe termen mediu spre lung, măsură stabilă şi de încredere. Până la urmă trebuie să echilibrezi sistemul energetic", a mai spus acesta.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri