Directorul general al E.ON România a avertizat că piața de energie nu este pregătită în acest moment pentru a renunța la schema de plafonare a facturilor sau la mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică.

În criza energiei, ”situația din România a fost una dintre cele mai furtunoase, în comparație cu alte țări”, a declarat Volker Raffel la Simpozionul Român al Energiei 2023. Soluția optimă, în opinia sa, ar fi să existe un dialog, o consultare, cu actorii din piață înainte – și nu după – introducerea unor schimbări.

Piața de energie nu este lichidă în acest moment

Șeful E.ON România a avertizat că, în clipa de față, nu suntem pregătiți să renunțăm la plafonare și la MACEE – mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, prin care producătorii trebuie să vândă energie la un preț plafonat către OPCOM, iar aceasta le este apoi alocată furnizorilor. ”Dacă vorbim despre redeschiderea pieței, mă gândesc la o sticlă de suc de portocale pe care scria să o agiți înainte să o deschizi, nu după”, a explicat Volker Raffel.

”Trebuie să pregătim piața înainte ca clienții noștri să fie expuși la condițiile de pe piață. În clipa de față nici piața de energie electrică și nici cea de gaze nu sunt lichide în România”, a afirmat Raffel.

Conform informațiilor noastre, discuțiile între autorități și companiile din sectorul energiei privind renunțarea la plafonare și la MACEE s-au purtat prin ACUE, federația patronală reprezântând furnizorii în aceste consultări. Nu există informații privind un plan concret de renunțare la aceste două scheme, deși Comisia Europeană a recomandat să renunțăm la schema de plafonare pentru clienții finali încă de anul acesta, și nu din primăvara lui 2025, cum prevede legea.

Infringement din cauza MACEE

În ce privește mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, care și el ar trebui să dureze până în 2025, a fost deschisă chiar o procedură de infringement. Până și președintele Iohannis a criticat MACEE și a retrimis legea în Parlament.

Acest mecanism ”single-buyer” (achizitor unic) a fost adecvat în criza energiei, consideră Volker Raffel. ”Era singura soluție pentru a evita un dezastru dacă toată lumea ajungea la faliment. A fost% introdus la momentul potrivit, dar este clar că este doar un mecanism de tranziție”.

Realist vorbind, decizia privind o eventuală renunțare la plafonarea facturilor trebuie luată cu cel puțin 6 luni înainte ca o astfel de măsură să se aplice, ne-au explicat reprezentanții ACUE. În clipa de față semnalul de preț pe piața energiei vine de pe PZU, Piața pentru Ziua Următoare. Aici, la sfârșitul lunii august, prețul energiei a ajuns și la peste 1.900 lei/MWh, iar media lunară a fost de 541,22 lei/MWh (pe MACEE, prețul este de 450 lei/MWh. Tranzacții pe termen mediu și lung nu mai există aproape deloc pe piața de energie, deși semnalul de preț ar trebui să vină de pe piețele la termen, care asigură predictibilitate.

În clipa de față nu există deci lichiditate în piața de energie, deci în cazul unei renunțări la mecanismele de plafonare se va înregistra o creștere de preț bruscă. În plus, plafonarea prețurilor, nefiind țintită, a dus la situația în care consumatorii nu au fost stimulați să își reducă semnificativ consumul. În aprilie 2025, când legea prevede finalul plafonării, acești consumatori s-ar putea să aibă o surpriză neplăcută în momentul în care vor primi facturile la prețurile reale din piață.

”Piața poate fi pregătită mai repede sau mai încet, dar trebuie să fie pregătită înainte să modificăm din nou mecanismele”, a conchis Volker Raffel.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri