Prețul de referință al gazelor naturale în Europa a trecut brusc de 40 de euro, deși cererea nu e mare în această perioadă a anului. Care este explicația?

Riscul declanșării unor greve în Australia, care ar putea limita livrările de gaz natural lichefiat, au dus la o explozie a prețului de referință al gazelor în Europa într-o singură zi. Potrivit Bloomberg, la contractele futures, prețurile de referință au crescut și cu 40%, cea mai mare creștere din martie 2022 și până acum.

Posibilitatea ca angajații Chevron și Woodside Energy din Australia să intre în grevă, afectând livrările de LNG, a crescut cererea din Asia. Înainte de invadarea Ucrainei, acest lucru nu ar fi avut un impact major în Europa, care se baza pe gazele rusești. Acum, însă, cum și continentul nostru are nevoie de importuri de LNG, presiunea pe prețuri este foarte mare. Exportatorii preferă în general să se orienteze spre piețele asiatice, atât din motive logistice cât și pentru că oferă prețuri mai bune.

Totuși, cererea nu este determinată de consumul imediat, care e la un nivel foarte scăzut chiar și pentru acest anotimp, ci de nevoia statelor europene de a își umple depozitele de gaze în vederea sezonului rece. La nivelul UE s-a trecut deja de 87% din capacitatea de înmagazinare, iar România e la aproape 80%. Bruxelles-ul cere ca până în noiembrie să se ajungă la 90%.

Prețul european de referință al gazelor naturale, TTF, a ajuns astfel la 40 de euro/MWh, după ce în ultimele luni coborâse și sub 25 euro/MWh. ”Criza energiei nu s-a încheiat”, a declarat, pentru Bloomberg, CEO-ul E.ON, Leonhard Birnbaum.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri