Uzina Tractorul si-a incetat ieri activitatea, odata cu plecarea ultimilor 1.630 de muncitori de platforma, dintr-un total de 1924 de salariati, acestia urmand sa primeasca cate doua salarii medii pe economie si venit de completare pana la doi ani in functie de vechime si incadrare. In uzina au mai ramas aproximativ 200 de persoane, conducerea unitatii, staff-ul tehnic, contabilitatea si personalul de paza, transmite corespondetul NewsIn.

AGA de la Tractorul Brasov a mai decis, in 23 februarie, lichidarea voluntara a societatii, disponibilizarea intregului personal, in doua etape, in decurs de o luna. Salariatii Tractorul urmeaza sa fie disponibilizati in doua etape: 1.800 de salariati, in prima faza, iar, ulterior, in alte 30 de zile, restul de 123 angajati

Gheorghe Pasca, director general adjunct al Directiei Valorificare Participatii din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a fost numit administrator unic al Tractorul, dupa ce administratorul numit pe 23 februarie, Laurentiu Antone, a fost retras de catre AVAS.

Ordonanta 116/2006 a fost modificata la inceputul lunii februarie, dupa ce muncitorii de la uzinele brasovene Tractorul si Rulmentul si de la fabrica de explozibili Nitramonia Fagaras, de la care urmeaza sa fie concediati colectiv mai multe mii de muncitori, au protestat din cauza diferentelor aparute in modul de acordare a platilor compensatorii fata de cei concediati inainte de 2007.

Astfel, potrivit noilor reglementari, vor beneficia de prevederile ordonantei numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata cu societatile care efectueaza disponibilizari prin concedieri colective cu cel putin un an inainte de concediere. In acelasi timp, persoanele concediate in conditiile ordonantei vor beneficia, la momentul concedierii, de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea.

Totodata, daca in perioada acordarii veniturilor de completare, persoanele beneficiare se angajeaza la alte societati beneficiaza pe perioada lucrata, pana la expirarea perioadei prevazute pentru acordarea venitului de completare, de un venit lunar de completare egal cu 50% din salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de INS. Aceste prevederi se aplica si in cazul incadrarii la societatile de la care au fost disponibilizati, daca la data acestei incadrari societatile respective nu mai au capital majoritar de stat.

Actionarii Tractorul Brasov sunt AVAS (80,18%), SIF Transilvania (17,15%) si alti actionari (2,67%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri