Comisia Europeană a aprobat preluarea operaţiunilor din România ale grupului italian Enel de către grupul Public Power Corporation S.A. din Grecia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

"Comisia a ajuns la concluzia că achiziţia nu ridică îngrijorări cu privire la competiţie, având în vedere absenţa suprapunerilor între activităţile celor două companii", se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat pe 9 martie că îşi va vinde operaţiunile din România către grupul grec Public Power Corp (PPC) pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi.

La rândul său, grupul PPC a informat luna trecută că tranzacţia prin care urmează să preia activele Enel din România rămâne în grafic pentru a se finaliza în al treilea trimestru al anului.

Odată cu finalizarea achiziţiei, Grupul PPC îşi va consolida poziţia în regiune şi va deveni cel mai mare jucător de pe piaţa de energie din Europa de Sud-Est. Mai exact, va depăşi capacitatea instalată de 11 GW şi va deservi 8,9 milioane de clienţi, pe mai multe pieţe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiţi şi peste 27 TWh generaţi, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro.

Prezent în cinci ţări din sud-estul Europei şi cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creştere, care produce, distribuie şi furnizează energie electrică.

Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piaţă), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziţiei EDS - Energy Distribution Solutions în 2018) şi România (achiziţia Enel România). PPC a fost fondată în 1950 şi este listată la Bursa de Valori din Atena.

Profitul Enel înainte de vânzare

Grupul Enel a înregistrat în 2022 un venit net ordinar de 5,391 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% faţă de anul anterior, dar peste estimarea comunicată pieţelor financiare, de 5-5,3 miliarde de euro.

EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) ordinar a fost de 19,683 miliarde de euro (+2,5% faţă de 2021), peste previziunile Grupului comunicate pieţelor financiare, de 19-19,6 miliarde de euro.

"Creşterea se datorează performanţei pozitive a activităţii integrate, care a luat în calcul activităţile de producere a energiei termice şi de trading, Enel Green Power, retail şi Enel X, împreună cu performanţa pozitivă a Enel Grids. De asemenea, merită subliniată evoluţia favorabilă a cursului de schimb valutar", afirmă compania.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri