CEO-ul cele mai mari companii de energie din regiune are încredere că proiectul de gaze naturale din Marea Neagră va demara la timp. Și șeful Romgaz spune că proiectul avansează rapid.

”România poate juca un rol regional în tranziția energetică, dar și în asigurarea siguranței aprovizionării”, a afirmat Christina Verchere la Romanian International Gas Conference 2023. CEO-ul OMV Petrom a vorbit despre proiectul de gaze din Marea Neagră, unde investiția totală, împreună cu Romgaz, este de 4 miliarde de euro.

”Una e să iei decizia de investiție, alta e să finalizezi proiectul”, a declarat Verchere. ”Obiectivul nostru rămâne să demarăm producția în 2027”.

Răzvan Popescu, CEO-ul Romgaz, a fost mai optimist, spunând că proiectul avansează rapid. El a subliniat importanța gazelor naturale în menținerea prețurilor energiei la un nivel acceptabil și a spus că sunt mari speranțe privind exploatarea unor noi zăcăminte la Caragele.

De ce este important proiectul Neptun Deep

Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz (companie controlată de statul român, care are 70% din acțiuni), OMV Petrom fiind operatorul. În 2022, Romgaz a cumpărat participația de 50% deținută de ExxonMobil, la un preț de peste 1 miliard de dolari, în cea mai importată tranzacție din domeniul energiei din ultimele 3 decenii.

Investițiile totale pentru dezvoltare sunt estimate la până la 4 miliarde de euro, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026

Rezervele de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la circa 100 de miliarde de metri cubi – cât tot consumul României pe 8-9 ani. În cel mai optimist scenariu, producția ar urma să înceapă în 2027. Odată cu închiderea zăcământului Groningen din Țările de jos, România ar deveni astfel primul producător de gaze naturale din UE.

La platou, zăcământul din Marea Neagră va produce 8 milioane de metri cubi anual timp de un deceniu. Astfel, producția Neptun Deep ar suplini fără probleme importurile de gaze, care la nivelul maxim, în 2021, au atins 3,7 miliarde de metri cubi. Conform OMV Petrom, rezervele de gaze din acest perimetru ar acoperi consumul de gaze pe 30 de ani al 4,3 milioane de gospodării - adică aproximativ jumătate din consumatorii casnici din România.

Asta înseamnă că, odată cu demararea producției în perimetrul Neptun Deep pentru câțiva ani nu am mai fi dependenți nici de Rusia și nici de alternativa găsită recent, adică gazele din Azerbaidjan și Turcia.

Sursa foto: OMV Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri