Vodafone a anunţat luni că s-a angajat în "discuţii active" privind o tranzacţie în Italia, piaţa sa majoră cu cea mai slabă performanţă, în condiţiile în care a raportat o încetinire semnificativă a creşterii în Germania, cea mai mare piaţă a sa, transmite Reuters, conform Agerpres.

Luna trecută, operatorul britanic de telefonie a respins oferta grupului francez de telecomunicaţii Iliad SA de fuziune a afacerilor lor din Italia, precizând că ia în considerare alte opţiuni.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că acum Vodafone explorează un acord cu Fastweb, divizia din Italia a Swisscom.

Vodafone a raportat o creştere de 4,7% a veniturilor din servicii în trimestrul trei din acest an fiscal, similară cu cea din precedentele trei luni, declinul mai redus din Spania ajutând la compensarea contribuţiei mai slabe din Germania, unde creşterea a încetinit de la 1,1% la 0,3%. Italia a fost piaţa cu cea mai dificilă evoluţie, veniturile din servicii au scăzut cu 1,3% în trimestrul trei, după un declin de 1% în precedentele trei luni.

Acţiunile Vodafone, care au scăzut cu 25% în ultimele 12 luni, înregistrau luni un declin de 1,2% la Bursa de la Londra. Directorul general Margherita Della Valle a afirmat că Vodafone a menţinut "un ritm trimestrial de creştere bun" în Europa şi Africa, pe fondul majorării cererii din partea companiilor.

"Tranzacţiile anunţate în Marea Britanie şi Spania progresează bine, sunt în discuţii active în Italia", a declarat şeful companiei britanice.

Anul trecut, Vodafone a respins o ofertă de 11,25 miliarde euro pentru divizia sa din Italia venită de la un consorţiu sprijinit de Iliad, apreciind că oferta nu este în cel mai bun interes al acţionarilor. Iliad a intrat pe piaţa de telefonie mobilă din Italia în anul 2018, declanşând un război al preţurilor care a obligat fostul monopol Telecom Italia SpA să lanseze un avertisment de profit. Ulterior, miliardarul Xavier Niel a preluat un pachet de acţiuni la Vodafone, subliniind că susţine intenţia grupului britanic de a fuziona cu rivalii de pe pieţe precum Marea Britanie şi Italia precum şi să se separe de activele de infrastructură, precum turnuri de telefonie mobilă sau reţele de fibră optică.

Vodafone este presată să vândă din active pentru a-i mulţumi pe acţionari. Pe de altă parte, Iliad şi alţi doi investitori strategici, Liberty Global Plc şi Emirates Telecommunications Group, controlează împreună mai mult de 20% din acţiunile grupului britanic.

În trecut, când Vodafone a căutat tranzacţii strategice care să îi relanseze creşterea, a purtat discuţii cu Liberty Global. De exemplu, Vodafone a preluat operaţiunile Liberty Global din Germania şi Europa de Est pentru 18,4 miliarde de euro. Aceste operaţiuni sunt în prezent cele mai importante surse de profit ale Vodafone.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri