UE ar trebui să ajute de urgență producătorii de module solare de pe continent pentru a susține vânzarea modulelor locale, combinat cu un sprijin pe termen lung pentru extinderea fabricilor pentru a reduce dependența regiunii față de China.

Uniunea Europeană urmează să solicite dezvoltatorilor solari să-și aprovizioneze componente de la furnizori locali, în temeiul unui nou Act al Industriei Net Zero (NZIA), dar pentru mulți producători există preocupări mai presante.

Europa se confruntă cu închiderea pe scară largă a fabricilor solare în câteva luni fără măsuri de sprijin de urgență din partea autorităților UE, a avertizat Consiliul European de Producție Solară (ESMC) într-o scrisoare adresată Comisiei Europene (CE) în ianuarie.

Aproximativ 3,5 GW pe an de capacitate a modulului ar putea fi închise - aproximativ jumătate din capacitatea operațională a UE, a spus ESMC. Capacitatea de producție a modulelor UE a fost de aproximativ 8 GW în 2023, iar CE ar trebui să asigure o producție de cel puțin 5 GW/an până în 2026.

De altfel, o capacitate totală de producție de module fotovoltaice de 180 MW s-a încheiat deja în ultimele luni odată cu falimentele Exasun în Olanda și Energetic Industries din Austria. Mai mult, companiile Meyer Burger, Heckert Solar și Solarwatt iau și ele în considerare închiderea capacităților deținute.

Exportul în creștere din China a condus prețurile solare cu mult sub costul de producție în Europa. Deși prețurile modulelor solare produse în UE au scăzut de la 30 de cenți/Watt la aproximativ 10 cenți/Watt în 2023, e încă „sub costul de producție chiar și pentru cei mai mari producători chinezi de module”, a menționat ESMC.

De altfel, potrivit ESMC, furnizorii din UE au produs doar 2 GW de module solare anul trecut, în timp ce stocurile UE de module solare din China au crescut la 70-85 GW, a spus ESMC, iar UE a instalat anul trecut o capacitate record de 56 GW de energie solară, în timp ce statele membre își intensifică obiectivele de energie regenerabilă.

În scrisoarea sa, ESMC a cerut UE să ajute la cumpărarea de stocuri în exces de module solare europene, să modifice regulile privind ajutorul de stat pentru a permite guvernelor naționale să ofere sprijin direct producătorilor și să introducă mecanisme de sprijin în licitațiile solare.

UE nu a reacționat momentan

Deocamdată, cel puțin, nu au apărut măsuri de susținere ale UE, iar ESMC a sugerat măsuri de apărare comercială ca ultimă soluție, dar în martie șeful UE pentru politică energetică, Kadri Simson, a exclus întreruperea importurilor de energie solară pentru a se asigura că dezvoltatorii au suficiente aprovizionare.

Pe termen mediu, Net Zero Industry ACT (NZIA) va cere ca cel puțin 40% dintre toate componentele solare să fie fabricate în UE până în 2030. Actul a fost aprobat provizoriu de oficialii UE, iar parlamentul Germaniei dezbate deja punerea în aplicare a măsurilor, dar ar putea dura ani.

Perioadele lungi de implementare ar permite Chinei și SUA „să-și extindă avantajul competitiv”, a declarat un purtător de cuvânt al Asociației Solare Germane (BSW), pentru Reuters.

Pentru a preveni închiderea fabricilor, va fi necesar sprijinul statului, iar acest lucru necesită un consens politic, a avertizat Andreas Bett, directorul Institutului Fraunhofer de Sisteme de Energie Solară.

Este posibil ca unele fabrici să fie oprite temporar, iar muncitorii să fie transferați în alte posturi acolo unde este posibil, dar unele închideri permanente sunt inevitabile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Razvan Zamfir
Răzvan Zamfir este redactor Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri