Compania Rețele Electrice Muntenia (parte a grupului PPC, fosta E-Distribuţie Muntenia) a finalizat lucrările de modernizare pentru Stația Nord, cea mai mare stație de transformare din țară. Valoarea investiției a fost de aproximativ 70 de milioane de lei, din fonduri proprii ale companiei.

Proiectul de modernizare al PPC, care a preluat ENEL la sfârșitul anului trecut, a modernizat stația de transformare amplasată în zona centrală a Bucureștiului și deservește peste 73.000 de clienți, inclusiv instituții centrale, spitale și diverse ministere. Beneficiile majore aduse de modernizarea Stației Nord constau în creșterea siguranței în alimentarea clienților existenți, creșterea flexibilității rețelei de înaltă și medie tensiune, precum și posibilitatea de a acomoda cerințe și necesități crescute de consum și de număr de clienți.

„Modernizarea Stației Nord a fost un proiect de mare amploare, pentru care a fost nevoie de viziune și de soluții adaptate și dedicate de inginerie și de construcții. O provocare majoră a fost faptul că lucrările s-au desfășurat fără ca funcționarea stației să fie întreruptă, ceea ce a însemnat realizarea consolidării clădirii și înlocuirea echipamentelor electroenergetice concomitent cu asigurarea alimentării pentru cei circa 73.000 de clienți”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.

Stația Nord este prevăzută cu șase transformatoare de putere de 40 MVA (Mega Volt Amper) fiecare, rezultând o putere instalată de 240 MVA și o putere garantată de 160 MVA. Vârful de sarcină înregistrat până acum a fost de aproximativ 127 MVA. Acest nivel de sarcină este peste valoarea sarcinii pe tot județul Giurgiu.

Stația este alimentată de patru linii electrice subterane de 110 kV, care dispun de cabluri moderne cu izolație uscată, și distribuie energie electrică prin 66 de linii de medie tensiune, 34 de linii la 10kV și 32 de linii la 20kV. În stație sunt instalate 64 de celule MT (celule trafo, cuple, măsură, servicii interne și linii) care funcționează la tensiunea de 10kV, 76 de celule MT (celule trafo, cuple, măsură, servicii interne și linii) care funcționează la tensiunea de 20kV și 11 celule de 110kV (celule trafo, cuple și linii). În camera de control a stației de transformare complet digitală, sunt instalate 38 de dulapuri de protecție, măsură, telecomunicații și servicii interne, iar lungimea totală a cablurilor de medie tensiune utilizate în cadrul proiectului de modernizare a stației este de 26,8 km, respectiv 61,5 km pentru cele de joasă tensiune.

Lucrările de modernizare au constat în înlocuirea tuturor celor șase transformatoare cu unele moderne, produse în România, cu pierderi reduse și fiabilitate mărită, precum și înlocuirea tuturor echipamentelor și instalațiilor 110kV, 20kV și 10kV și circuite secundare. Toate echipamentele noi instalate sunt capsulate (cele de 110kV) sau în construcție compactă (cele de MT).

Noile transformatoare cu răcire naturală au un nivel de zgomot foarte redus, pentru a proteja confortul locuitorilor din apropiere. În plus, echipamentele moderne de comutație au înlocuit tehnologiile cu ulei, eliminând riscul de explozie și poluare. Noile echipamente au eliminat necesitatea folosirii a circa 6.000 de litri de ulei mineral.

În cadrul acestei investiții, clădirea stației, datând din 1969, a fost consolidată integral. Ca parte a procesului, într-o primă fază au fost demolate elemente de zidărie și beton armat care au însumat peste 11.000 de tone de materiale rezultate din demolări, apoi, etapizat, clădirea stației de transformare a fost consolidată pentru eliminarea riscului seismic; au fost folosiți circa 6.000 de metri cubi de beton, peste 700 tone de oțel beton, circa 75 de tone de confecții metalice.

Suprafața interioară a stației, de aproximativ 4.600 metri pătrați, este distribuită pe patru etaje. În urma instalării noilor echipamente, mult mai compacte față de tehnologia anterioară, 60% din spațiul disponibil a fost eliberat, o parte urmând să fie folosit pentru construcția unui centru de testare tehnologică și dezvoltare pentru companiile Rețele Electrice. Restul spațiului va putea fi utilizat pentru extinderea instalațiilor de distribuție a energiei electice, dacă va fi cazul.

Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC.

Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 287 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare.

Sursa foto: PPC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri