Panourile sandwich se folosesc într-o varietate de proiecte, însă, în articolul de față vei vedea și avantajele pe care aceste materiale le aduc.

Definirea și componentele panourilor sandwich

Panourile sandwich, denumite și panouri compozite, sunt structuri alcătuite din trei componente esențiale: două straturi exterioare, cunoscute sub denumirea de „fețe", și un strat interior, numit „umplutură" sau „nucleu". Acestea se disting prin faptul că fiecare își aduce contribuția specifică la performanța finală a panoului, ducând la crearea unui produs cu proprietăți superioare. Despre prețul unui panou sandwich de 100 mm sau de alte dimensiuni, trebuie să știi că diferă în funcție de mai multe aspecte.

Revenind la structura panourilor, fețele exterioare sunt, de obicei, realizate din materiale rezistente și rigide, cum ar fi oțelul, aluminiul sau sticla. Acestea au rolul de a-i oferi panoului rezistența structurală, fiind primul strat de protecție împotriva factorilor externi. Pe de altă parte, nucleul este alcătuit, în general, dintr-un material izolant, cum ar fi polistirenul, spuma poliuretanică. Acesta conduce la o bună izolare termică și acustică, având, de asemenea, rolul de a preveni răspândirea flăcărilor în caz de incendiu.

Avantajele folosirii acestora

Proiectele de construcție în care se folosesc panouri sandwich nu necesită utilizarea apei, spre deosebire de construcția tradițională cu cărămizi, ce implică folosirea unei cantități semnificative de apă pentru prepararea mortarului, betonului sau tencuielii. În industrii precum prelucrarea lemnului sau producția farmaceutică, unde este necesar un nivel constant de umiditate, construcția cu tehnologie umedă nu este o opțiune viabilă, iar aceste panouri devin alegerea preferată.

În timp ce construcția unei instalații folosind tehnologia tradițională, adică ridicarea de ziduri de cărămidă, poate dura mai mult, același proiect folosind panouri sandwich poate fi finalizat în doar 1 lună. Rapiditatea construcției este esențială, mai ales în cazul clădirilor industriale sau a depozitelor, deoarece o finalizare rapidă a proiectului înseamnă o rentabilitate mai rapidă a investiției.

Izolare termică

Panourile sandwich sunt apreciate pentru proprietățile lor excelente de izolare termică, datorită materialului izolator aflat între cele două straturi de metal. Prin reducerea eficientă a diferenței de temperatură dintre interiorul și exteriorul clădirilor, aceste panouri contribuie la îmbunătățirea confortului interior, reducerea consumului de energie și economisirea resurselor.

Izolare fonică

Materialul izolator nu doar protejează împotriva pierderilor de căldură, ci și reduce zgomotul ambiental. Panourile metalice reflectă și absorb sunetele.

Instalare rapidă

Aceste materiale sunt recunoscute pentru instalarea lor rapidă și ușoară. Instalarea lor nu necesită forță de muncă suplimentară sau echipamente, dar nici nu implică timp de așteptare pentru solidificarea materialelor, cum ar fi în cazul betonului. Astfel, perioada de construcție poate fi redusă semnificativ, iar eficiența procesului de construcție poate fi îmbunătățită.

Tipuri de panouri sandwich

În funcție de scop

Pentru perete

Aceste tipuri sunt potrivite pentru proiecte ce necesită izolare termică eficientă, montaj rapid și un aspect estetic plăcut. Ele sunt utilizate cu succes pentru fațadele clădirilor industriale și de birouri, halelor de producție, depozitelor, sălilor de sport, hipermarketurilor, benzinăriilor și chiar la construcția de clădiri rezidențiale. În plus, pot fi montate atât orizontal, cât și vertical. Ele sunt, de asemenea, utilizate și în reconstrucția clădirilor.

Pentru acoperiș

Se pot folosi pentru o izolație termică de calitate. Montajul panourilor este unul rapid. Sunt ideale pentru acoperișuri cu o pantă minimă de 7%, asigurând o soluție eficientă și durabilă pentru protecția împotriva intemperiilor și izolarea termică a clădirilor.

În funcție de îmbinare

Există două tipuri principale de îmbinare, fiecare adaptat pentru scopuri și cerințe specifice. În ceea ce privește prinderea panourilor de perete, există varianta de prindere vizibilă, potrivită pentru o gamă largă de aplicații, de la clădiri industriale și comerciale până la depozite și compartimentări interioare. Pe de altă parte, prinderea ascunsă este o opțiune cu fiabilitate ridicată, des întâlnită în cazul panourilor mai late, și oferă o soluție estetică, satisfăcând cerințele de design mai complexe. Prinderea pentru acoperiș este concepută pentru a reduce riscul de scurgeri și oferind o suprafață plană pentru acoperiș.
Așadar, panourile sandwich sunt materiale de construcție compuse din două straturi exterioare și un miez izolator, fiind folosite pe scară largă pentru o varietate de aplicații grație caracteristicilor lor tehnice superioare. În ciuda beneficiilor aduse, îți recomandăm să alegi variante calitative!

Sursa foto: Mathaus

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri