Potrivit consilierului judetean Gheorghe Sarafinceanu (PD) este vorba despre silozurile din zona Garii Rupea, care au fost folosite ca baza de receptie a cerealelor din toata zona amintita. „Practic, acolo se depozita toata productia IAS-urilor din Rupea, in vederea transportarii lor, pe calea ferata, catre centre de prelucrare”, a explicat Sarafinceanu.

Silozurile repective vor fi folosite ca depozit pentru cenusa provenita de la CET Brasov, Lafarge avand un contract cu centrala termica pentru preluarea materialelor reziduale, in uma arderii lignitului.

Centrala Electrica de Termoficare (CET) Brasov, impreuna cu Grupul Lafarge Romania, au inaugurat, in noiembrie 2006, o instalatie moderna de recuperare a deseurilor rezultate in urma arderii lignitului folosit la incalzirea locuintelor racordate la sistemul centralizat. Cenusa si zgura sunt folosite la fabricarea materialelor de constructii.

Citeste si:

Din cele peste 200.000 de tone de cenusa produse anual, aproximativ o treime era folosita pana acum de firma Lafarge ca materie prima. Practic, prin noua achizitie a grupului francez, va fi preluata aproape toata cenusa de la CET, ea fiind dpozitata in silozurile de la Rupea, unde va fi prelucrata in fabrica de materiale de constructii de la Hoghiz (comuna propiata de Rupea), unde Lafarge a investit in primavara acestui an peste 6,5 milioane de euro.

„La Hoghiz am investit 5 milioane euro intr-un nou filtru care sa se conformeze rigorilor care vor intra in vigoare de anul viitor. Avem in vedere reducerea emisiilor de praf si implementarea co-procesarii combustibililor alternativi. Pentru acest al doilea obiectiv sunt necesare investitii de circa 1,5 milioane euro”, a explicat, directorul fabricii Lafarge Ciment din Hoghiz, Edmund Piess, dupa semnarea contractului cu Primaria Rupea.

Francezii de la Lafarge au facut, pana acum, investitii totale de peste 320 milioane euro in Romania.