Piata echipamentelor de supraveghere auto prin GPS are sanse reale de a depasi anul acesta patru milioane de euro, in conditiile in care cifra lunara va fi de minimum 350.000 de euro, reprezentand 1.000-1.500 de astfel de echipamente vandute lunar companiilor.
In urmatorii ani, fenomenul va lua o amploare fara precedent, ajungandu-se ca in 2010 peste 50% din flotele de masini comerciale si utilaje sa aiba deja instalat un sistem GPS, potrivit declaratiilor lui Adrian Dinu, director general al companiei S.A.S Grup.

Cresterea se explica prin constientizarea beneficiilor acestor sisteme de supraveghere si urmarire auto. “Supravegherea vehiculelor si utilajelor prin aplicatii GPS conduce la optimizarea parcursurilor, diminuarea consumurilor de carburanti, reducerea timpilor neproductivi, evitarea folosirii autovehiculelor in scopuri personale si imbunatatirea serviciilor”, a declarat Adrian Dinu in cadrul evenimentului “Aplicatiile GPS – de la combaterea evaziunii fiscale la cresterea profitului”.

Prin solutia propusa de S.A.S Grup, un vehicul sau utilaj pe care este montat sistemul GPS poate fi localizat cu precizie de la ± doi metri pana la ±30 metri, stabilindu-se cu exactitate rutele parcurse, kilometrajul, timpii de stationare, poririle si opririle efective ale motorului etc.

Software-ul furnizat in parteneriat cu Wizrom, expert in integrarea sistemelor de rutare si fleet management prin automatizare, se conecteaza la serverul aflat la sediul S.A.S Grup, accesul fiind securizat atat in cadrul companiei furnizoare, cat si al clientilor. “Clientii au nevoie de un sistyem integrat, care sa faca atat planificarea, cat si urmarirea”, a declarat Zemy Apfelbaum, sales director in cadrul Wizrom Software.

Software-ul furnizeaza date esentiale in combaterea problemelor care apar frecvent in companiile romanesti: de la stationari inutile, de lunga durata si trasee neoptimizate pana la abateri de la traseele programate si chiar furturi de combustibil. Ca solutii se impun intensificarea verificarii periodice a kilometrajului, achizitionarea unui software de optimizare a rutelor si implementarea sistemelor GPS.

S.A.S Grup ofera in prezent doua pachete de solutii GPS pentru companii, avand preturi comparabile unui abonament de telefon mobil. Pachetul Complex include gama completa a serviciilor companiei, incluzand vizualizarea simultana a unui numar nelimitat de vehicule, peste 25, dar si efectuarea unor raporatri complexe, in timp real, mai cunoscute fiind foile de parcurs, raportul de stationare si raporturile dinamice cu posibilitatea de a filtra informatiile dorite.

Dupa o investitie initiala de maximum 350 de euro pentru echipamentul in sine, costul abonamentului lunar se ridica la 15 euro pe masina, fara TVA. Pachetul Basic, lansat in aceasta luna, vine cu un abonament de doar cinci euro lunar, fara TVA, adresandu-se firmelor mici cu un parc auto de maxim 25 de autovehicule. Diferenta consta in suportul oferit, asa cum declara Adrian Dinu.

Costurile includ software-ul, serviciile de comunicatie prin GSM in parteneriat cu Orange Romania, hartile digitale si tipuri de rapoarte. Informatiile sunt detaliate si actualizate la fiecare 2-3 secunde, permitand aflarea pozitiei unui autovehicul la o anumita ora si data, tipul evenimentelor produse cum ar fi deschiderea unei portiere, viteza si directia in care circula masina etc. Ca un exemplu, la o flota de 100 de masini se obtin aproximativ un milion de pozitionari pe luna, programul fiind extrem de complex.

Costurile de implementare a sistemului S.A.S Grup se amortizeaza in cateva luni sau in maxim doi ani, in functie e dimensiunea flotei si a kilometrajului parcurs anual. “Am cuantificat reducerile intr-o suma, castigul fiind de 103 euro lunar pentru fiecare vehicul care are instalat sistemul”, a afirmat Adrian Dinu, director general S.A.S Grup, asigurand ca implementarea sistemului GPS oferit de companie diuce la “amortizarea rapida a solutiei GPS si cresterea profitului companiilor”.

Trebuie precizat ca aceste costuri de implementare ale solutiei GPS pot fi tinute sub control, insa utilizarea sistemului pentru monitorizarea firmelor in vederea combaterii evaziunii fiscale ramane in continuare utopic in principal datorita limitarii informatiilor asupra incarcaturii si utilizarii autovehiculelor, dar si a numarului de zeci de mii de masini care ar trebui supravegheate, situatie mult prea complicata chiar si pentru statul roman.

Oficialii grupului spera ca in maximum doi ani sa se ajunga la cobaterea eficienta a evaziunii fiscale prin acest sistem GPS, insa orice prezumtie este mult prea timpurie in aacest sens. Pe viitor insa se poate considera micsorarea costurilor, in special cele legate de comunicatie: “Exista o tendinta pe piata de micsorare a costurilor de servicii GSM pentru operatorii de transmitere date”, sustine Adrian Dinu, referindu-se aici si la parteneriatul cu Orange. Un astfel de sistem ar putea fi cotat la 250 de euro, dar intrebarea este cine ar putea sa suporte acest cost. Statul nu este pregatit, considera Adrian Dinu.

In prezent, aplicatiile GPS oferite de S.A.S Grup reprezinta un instrument eficient pentru managerii companiilor din industriile de transport, distributie, panificatie, insa aproximativ 50% din cereri vin din partea firmelor de constructii, unde furturile sunt numeroase, dupa cum precizeaza Adrian Dinu.

In 2006, compania a inregistrat, in primul semestru, o cifra lunara in medie de 60.000 de euro, urmand ca in acest an aceasta sa se dubleze, urmand acelasi trend si pana in septembrie anul viitor. Compania estimeaza un minimum de 120.000 de euro lunar reprezentand peste 350 de echipamente vandute in fiecare luna, date care s-ar traduce in peste 1,4 milioane de euro anual.

In ceea ce priveste piata echipamentelor de supraveghere prin GPS, aceasta se afla inca la inceput, dar creste progresiv, chiar si in Statele Uniunii Europene, cu deosebirea ca aici se poate considera si o implicare de dimensiuni reduse a statelor in astfel de proiecte. De exemplu, statul francez a dezvoltat de curand o lege prin care impune, in domeniul constructiilor, echipamente individuale care sesizeaza accidentele umane, afirma Dinu, precizand totusi ca piata mai are mult pana va atinge maturitatea, chiar si pe segmentul auto.

Compania S.A.S Grup, infiintata in 2002, este lider in sistemele de supraveghere auto prin GPS si furnizor principal de solutii profesionale de localizare vehicule. Cu un portofoliu de peste 70 de clienti si 2.500 de unitati GPS montate, S.A.S Grup ofera cele mai eficiente solutii pentru managerii companiilor in raport cu angajatii si activitatea acestora, contribuind la reducerea costurilor si maximizarea profitului clientilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri