Gabriel Resources, prin intermediul societatii Rosia Montana Gold Corporation in care detine 80 de procente, alaturi de statul roman, care are aproape 20 de procente, a anuntat joi compania. Gabriel Resources are un capital de lucru de 147,3 milioane dolari si pierderi nete de 6,8 milioane dolari americani pe trimestrul trei al anului 2007.

Pierderile nete in primele trei trimestre ale anului au fost de 15,2 milioane de dolari, sau 0,06 dolari pe actiune. Pentru proiecte s-au cheltuit 32,9 milioane de dolari in primul trimestru si 72,1 milioane de dolari in primele noua luni.

Pierderile la schimburile nerealizate cu moneda straina suferite la balantele in dolari americani menite sa finanteze viitoare activitati de dezvoltare in aceasta moneda au fost de 6,6 milioane in acest trimestru, cu pierderi totale pana la aceasta data 10,4 milioane de dolari, care au format partea cea mai mare a pierderilor. Resursele de numerar si echivalente de numerar, ca si investitiile pe termen scurt la data de 30 septembrie ajungeau la un total de 177 milioane de dolari.

Citeste si:

Conform unui studiu de fezabilitate definitiv, efectuat la inceputul anului 2006, costul pentru constructia proiectului a fost estimat la 638 milioane dolari americani. Societatea a pus in asteptare devizul actualizat, denumit deviz de control, pana cand se va relua procesul EIA. In timp ce devizul nu este finalizat, costurile au tendinta de a creste proportional cu tendinta pietei. Costul estimat pentru dezvoltarea proiectului Rosia Montana - inclusiv capitalul, dobanda, finantarea si costurile colective – a fost de aproximativ 750 milioane dolari americani, care este supus modificarii odata ce este finalizat devizul de control.

Alan R. Hill, presedinte si CEO a precizat ca "Ministerul Mediului din Romania a suspendat in mod nejustificat procesul de analiza, aducand argumente fara absolut nicio baza legala". El a mai spus ca societatea va utiliza "toate resursele de care dispune" pentru a contracara actiunea Ministerului si va continua procesul de evaluare a impactului asupra mediului, considerand aceasta "o piatra de incercare pentru angajamentului Romaniei fata de litera legii". "Este din ce in ce mai probabil ca este necesara o schimbare de guvern pentru reinitierea procesului de autorizare", a mai declarat Alan Hill.