Consiliul Concurentei a decis sanctionarea celor trei producatori de ciment de pe piata romaneasca, Lafarge, Holcim si Carpatcement cu amenzi ce depasesc 27 milioane de euro, pentru practici concertate de stabilire in comun a preturilor de vanzare a cimentului, informeaza un comunicat al institutiei. Mai precis, amenzile acordate celor trei producatori sunt de 377.237.432.195 lei pentru LAFARGE ROMCIM, 290.044.708.085 lei pentru HOLCIM si de 313.218.312.660 lei pentru CARPATCEMENT. Totalul amenzilor aplicate de autoritatea de concurenta pe piata cimentului totalizeaza 1.033.235.854.410 lei (circa 28.553.470 euro).Acestea sunt cele mai mari amenzi aplicate de Consiliul Concurentei de la infiintarea sa.

Potrivit comunicatului, compania Holcim a fost sanctionata separat si cu 1,4 milioane de euro pentru incalcarea unei decizii a Consiliului Concurentei de autorizare conditionata a concentrarii economice realizata prin cumpararea fabricii de ciment de la Alesd.

Cele trei firme au creat un cartel


"Cele mai daunatoare fenomene asupra concurentei le reprezinta intelegerile intre firme sau organizatii profesionale care au ca efect fixarea preturilor, stabilirea nivelului productiei, impartirea pietei. Termenul generic utilizat in acest sens este cel de CARTEL", a precizat Mihai Berinde , presedintele Consiliului Concurentei. "Cartelurile reprezinta cea mai grava incalcare a concurentei prin deturnarea mediului de afaceri si exploatarea financiara a consumatorilor, anuland astfel beneficiile unei piete functionale. Afacerile de tip cartel sufoca productivitatea si anuleaza castigurile pe care le-ar aduce o piata normala", a spus Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta.

Amenzi usturatoare si reputatie terfelita


"Dupa o analiza extrem de atenta si laborioasa a pietei cimentului si a activitatii celor trei producatori, care s-a intins pe o perioada de mai mult de patru ani, echipa de investigatie a demonstrat ca in perioada 2000 - 2004, Lafarge, Holcim si Carpatcement au actionat concertat pentru stabilirea unui cartel de fixare si impunere a preturilor la ciment pe piata din Romania. In stabilirea amenzilor, s-au avut in vedere si circumstantele agravante si atenuante care au condus in final la diferentieri corespunzatoare.

Astfel, Lafarge, care a vandut la export sub costuri, fiind nevoita sa recupereze diferentele de pe piata interna, a fost initiatoarea cartelului. Carpatcement, dupa ce a cumparat fabrica de ciment de la Fieni, singurul producator nealiniat la cartel, a crescut preturile si la aceasta fabrica (cu 38%) consolidand astfel cartelul pe termen lung.

Holcim a fost sanctionata si pentru incalcarea deciziei 221/2000, cu amenda in valoare de 52.735.401.470 lei. "Speram ca aceasta decizie va marca sfarsitul unui comportament ilegal, iar companiile au ocazia sa demonstreze ca in viitor vor avea o conduita concurentiala corecta. Un model de urmat", a mai spus Berinde.

Comunicatul mai precizeaza ca, prin sanctiunea aplicata, Consiliul Concurentei demonstreaza hotararea autoritatii de concurenta din Romania de a combate, fara exceptii, practicile anticoncurentiale si transmite un mesaj foarte clar producatorilor de ciment ca aceasta este o piata care nu numai ca ar trebui sa fie concurentiala dar, avand in vedere notorietatea internationala a numelor celor trei producatori , este de asteptat ca piata cimentului din Romania si practicile in materie de concurenta de pe aceasta piata sa fie un model de urmat pentru intreaga economie romaneasca. (Marilena Dan)

Holcim nu va contesta amenda

Compania Holcim considera ca unele afirmatii ale Consiliului Concurentei referitoare la intelegeri privind piata si preturile, "sunt lipsite de temei", dar informeaza ca nu va contesta amenda, desi "motivele care au determinat impunerea acesteia sunt contestabile atat din punct de vedere economic, cat si juridic". "Este adevarat, totusi, ca investitiile obligatorii pentru reabilitarea fabricii de ciment de la Alesd, achizitionata in 1999, nu au fost realizate complet. Mai mult, s-a introdus un sistem de preturi de vanzare cu discounturi specifice pentru clienti pe care Consiliul Concurentei l-a considerat in dezavantajul concurentei", recunosc reprezentantii companiei Holcim.

Lafarge Romcim respinge si contesta decizia

"Lafarge Romcim a hotarat sa intenteze imediat actiune impotriva deciziei Consiliului Concurentei in fata instantei competente din Romania si sa o supuna atentiei Comisiei Europene", ne-au informat reprezentantii companiei. Acestia considera ca aceasta decizie se bazeaza pe acuzatii nefondate care nu tin seama de argumentele, faptele si cifrele transmise investigatorilor si Consiliului Concurentei. " Lafarge Romcim respinge cu tarie acuzatiile formulate impotriva sa", se arata in comunicatul companiei, remis redactiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri