Hepatita cronica a adus cele mai multe vanzari intr-un top al medicamentelor dominat de antibiotice
Piata medicamentelor in 2004 a depasit un miliard de dolari, contributia cea mai importanta la constituirea acestei cifre avand-o antibioticele, antidepresivele, medicamentele pentru rinichi si cele pentru hepatita cronica. Potrivit studiilor de specialitate, speranta de viata in Romania este cu sapte ani sub cea din Uniunea Europeana. Medicii explica aceasta situatie in primul rand prin volumul mic de cheltuieli alocate de catre stat Ministerului Sanatatii (3,9% din PIB reprezinta cheltuielile cu sanatatea, in Romania, fata de 8,5% din PIB, in tarile Uniunii Europene), dar si faptului ca in Romania nu se aplica medicatie preventiva, mentionandu-se aici, consumul scazut de vitamine de la noi din tara.

Fata de Franta, unde piata medicamentelor este de peste 100 de miliarde de dolari, piata romaneasca a medicamentelor a depasit timid nivelul de un miliard de dolari. In 2004, vanzarile de medicamente prin lanturile de farmacii si spitale au fost de 1,057 miliarde de dolari (in preturi CIP), consemnand o crestere de 47% in 2004 fata de 2003. Cresterea nu a fost cu toate acestea una spectaculoasa, deoarece producatorii si distribuitorii de medicamente au fost in mare masura avantajati in atingerea miliardului de evolutia cursului de schimb in trimestrul IV al anului.

Nu acelasi lucru se va intampla si in 2005, cand este de asteptat ca piata medicamentelor sa nu mai aiba o evolutie atat de buna.

De altfel, datele provizorii ale vanzarilor de medicamente pe primul trimestru al anului 2005 arata deja o usoara incetinire a ritmului de crestere a vanzarilor. In comparatie cu medicamentele cele mai vandute din 2003, anul trecut au fost inregistrate o serie de cresteri substantiale la produse medicamentoase noi, inexistente in top zece 2003. Cea mai spectaculoasa aparitie a fost cea a medicamentului Pegasys, un medicament special pentru tratarea hepatitei cronice de tip B si C. Dupa cum ne-a explicat Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), trecerea acestui medicament pe primul loc in topul celor mai vandute medicamente se datoreaza faptului ca Pegasys a fost introdus pe programe nationale si au devenit gratuite si testele aferente acestei boli pentru aplicarea tratamentului cu Pegasys.

Chiar daca in Romania nu exista la ora actuala decat 2.400 de bolnavi care necesita acest tratament, 10% din bugetul CNAS merge catre finantarea acestuia atat prin lanturile de farmacii, cat si prin spitale. Si asta deoarece este un tratament foarte scump, in jur de 100 de milioane de lei pe luna, fiind utilizat pentru punctii pe ficat, explica Vladescu. De asemenea, Copegus, medicament asociat in tratamentul cu Pegasys, a inregistrat cea mai mare crestere valorica la nivelul preturilor CIP dintre toate medicamentele vandute in Romania, de 1.595%.

In topul celor mai vandute medicamente, Copegus se situeaza pe locul opt. Neorecormon, un alt medicament prospat intrat in topul celor mai vandute medicamente, folosit in dializa, a inregistrat o crestere a vanzarilor de 113% fata de anul precedent, semn ca numarul bolnavilor de rinichi a crescut. In rest, piata medicamentelor continua sa fie dominata de vanzarile de antidepresive, gen Zyprexa, aflat pe locul doi in topul celor mai vandute medicamente, si de medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, gen Tertensif si Enalapril. Conform datelor de piata, bolile psihice care absorb cei mai multi bani in Romania sunt schizofrenia si depresia. In continuare, suprematia vanzarilor de medicamente a fost detinuta de medicamentele cu prescriptie medicala.

De remarcat faptul ca, in 2004, s-a constat o crestere mare a antibioticelor de import. In cazul Ampicilinei, de exemplu, antibioticul cel mai vandut din Romania, chiar daca pe primul loc se situeaza in continuare producatorul autohton Antibiotice Iasi, cea mai mare crestere a vanzarilor pe acest produs a fost inregistrata de concernul Ozon, care numai pe acest produs a inregistrat o crestere de 240% in 2004 fata de 2003. Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala au reprezentat 665,18 milioane de dolari din vanzarile prin farmacii, cele fara prescriptie aducand companiilor venituri de 185,173 milioane de dolari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri