Pentru a oferi flexibilitatea strategica necesara acestei decizii, voestalpine a inceput sa isi asigure o potentiala locatie in Constanta/Agigea, Romania, prin optiuni de achizitie, desi acestea nu indica o preferinta pentru Romania.

Conform legislatiei romane, reprezentantii voestalpine vor intra in contact cu proprietarii parcelelor de teren din zona de interes si vor oferi o optiune de achizitie. Acesta reprezinta o intelegere unde proprietarii vor mentine un pret fix, pentru terenul lor, pe o anumita perioada de timp, primind in schimb compensatie financiara.

Daca Voestalpine decide sa construiasca in Romania proprietarii vor primi plata fixa pentru terenul lor, iar in cazul in care va hotara o alta locatie, proprietarii isi vor pastra sumele pentru mentinerea pretului fix de cumparare. Prin aceasta solutie se evita riscul speculatiei de terenuri legata de investitia straina directa, pretul fiind fixat.

Din cele 12 locatii luate initial in considerare in Bulgaria, Romania, Turcia si Ucraina, voestalpine va examina in detaliu cate o locatie in fiecare tara. In urma examinarii, voestalpine va fi in masura sa ia o decizie in functie de costurile investitiei, fezabilitatea tehnica si profitabilitatea fiecarei locatii. Locatiile potentiale din Bulgaria, Turcia si Ucraina pot fi asigurate prin alte mijloace, iar decizia finala, care depinde de studiul de fezabilitate si de disponibilitatea terenului, ar putea fi luata pana la sfarsitul anului 2008.

In prezent se deruleaza studii de fezabilitate pentru cele patru locatii din Romania, Bulgaria, Turcia si Ucraina. Incheierea studiilor este programata in cursul verii.

Citeste si:

Producatorul austriac de otel voestalpine va alege, cel mai probabil, intre Romania si Ucraina ca locatie a viitorului combinat siderurgic la Marea Neagra, investitie de sapte miliarde euro, potrivit editiei din 26 mai a publicatiei Der Kurier.

Boardul grupului austriac va transmite alegerea finala dupa intalnirea conducerii companiei din luna septembrie, mai transmite publicatia vieneza. Odesa are avantajul vecinatatii cu minele de fier din Ucraina ale voestalpine, un plus fiind si regimul favorabil al cotelor de emisii poluante pe care il are Kievul.

Romania, pe de alta parte, se bucura de statutul de membru al UE, cu toate avantajele ce decurg din aceasta pozitie, printre care, o legislatie mai sigura si stabilitatea politica, mai scrie Der Kurier.

Premierul Tariceanu s-a intalnit in 14 mai, la Linz, in Austria, cu reprezentantii grupului voestalpine, care au declarat ca deciziile UE privind legislatia de mediu sunt foarte importante pentru alegerea amplasamentului.

Venituri grupului voestalpine depasesc 10 miliarde de euro si peste are 40.000 de angajati in intreaga lume, mai mult de jumatate din acest numar, in afara Austriei. Grupul este format din 300 de companii de productie si vanzari aflate in peste 60 de tari.