Conform liderilor sindicali, Grupul 3 (Otelaria 3 si Turnarea Continua 3) din Uzina de Otelarii Refractare nu mai functioneaza incepand de luni. "Ieri (duminica, n.r.), la Otelaria 3 si Tunarea Continua 3 s-au dat ultimele sarje, iar de azi nu mai merg deloc. Au ramas in functiune Otelaria 1, cu un singur convertizor si Turnarea Continua 1", a afirmat, luni, liderul Solidaritatea de la Uzina de Otelarii Refractare, Constantin Tanase.

Este posibil insa ca instalatiile inchise sa fie repornite daca unitatea va primi comenzi noi. "S-ar putea ca de la o zi la alta sa fie cerere mai mare si sa porneasca Otelaria 3 si Turnarea Continua 3, in cazul in care Otelaria 1 si Turnarea Continua 1 nu fac fata", a precizat prim-vicepresedintele Solidaritatea, Ilinca Diaconu.

Compania a inchis unele instalatii si in Uzina de Laminate Plate si a stabilit programul de oprire si de lucru pentru celelalte. "Laminorul de Semi-Fabricate a fost oprit simultan cu Otelaria 3. Laminorul de Benzi la Cald (LBC, n.r.), care oricum trebuia oprit pentru reparatii, va functiona alternativ: fie toate cele trei cuptoare de la LBC fac zece zile productie si cinci zile pauza, fie ramane doar un cuptor care sa functioneze non-stop. Laminorul de Benzi la Rece va functiona la 65-70% din capacitate, iar Laminoarele de Tabla Groasa 1 si 2 vor merge la capacitate normala", a declarat, luni, prim-vicepresedintele Solidaritatea, Ilinca Diaconu.

Conform aceleiasi surse, masuri de oprire vor fi aplicate si in Uzina Aglomerare Furnale (UAF) dupa urmatorul program: Furnalul 5 va fi oprit in jurul datei de 20-23 octombrie pana in martie 2009, iar Furnalul 2 va fi oprit la sfarsitul lunii octombrie pe termen nelimitat, ramanand in functiune Furnalele 3 si 4. Tot la UAF, se are in vedere reducerea activitatii celor doua Aglomerari, 1 si 2. "Si aici sunt doua optiuni: fie Aglomerarea 1 va merge tot timpul, fie cele doua Aglomerari vor merge alternativ, o luna cu o luna. Cred ca varianta agreata va fi cea a mentinerii in functiune a unei singure Aglomerari, care sa alimenteze cele doua furnale ce vor ramane in functiune", a spus Ilinca Diaconu.