"Piata de energie reglementata nu este transparenta in privinta cantitatilor si a preturilor de vanzare a energiei electrice. Unul dintre principalele aspecte cu care se confrunta in prezent piata de energie electrica este modalitatea de tranzactionare a energiei produse in cadrul noii infiintate companii energetice nationale, care va determina diminuarea drastica a tranzactiilor pe pietele centralizate", a declarat presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta se asteapta ca cele doua complexuri energetice, Turceni si Rovinari, sa tranzactioneze pe PCCB energie electrica intr-o cantitate scazuta sau chiar deloc, adica sa iasa de pe aceasta piata.

"Respectiva Ordonanta de Urgenta (n.r. care anunta infiintarea companiei integrate, la 8 octombrie 2008) regementeaza doar un transfer de actiuni si nimic mai mult. Ea nu spune nimic despre modalitatea de functionare", a mai spus presedintele AFEER.

Citeste si:

Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) este o organizatie interprofesionala nonprofit, independenta si neguvernamentala care cuprinde, in prezent, un numar de 27 de membri, furnizori licentiati si activi pe piata de energie electrica din Romania.

OPCOM este Operatorului Pietei de Energie Electrica din Romania. Acesta centralizeaza pietele pentru ziua urmatoare, piata contractelor bilaterale si piata certificatelor verzi.

Electrica este inclusa in structura companiei energetice nationale, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului din 8 octombrie. Aceasta va prelua actiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Hidroelectrica, acesta din urma trecand din portofoliul MEF in cel al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in scopul constituirii companiei energetice nationale.