"Avem foarte multe cazuri de renegociere a contractelor. In 2008, astfel de cazuri se apropiau de zero", a declarat, Cornel Popa.

Unul dintre motivele pentru care firmele decid rediscutarea contractelor este deprecierea puternica a leului in raport cu moneda europeana. "Aproximativ 90% dintre contracte sunt incheiate in euro", a precizat reprezentantul casei de avocatura, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus ca, de obicei, se accepta o renegociere a contractului pentru a se evita incetarea relatiilor contractuale. Popa recomanda firmelor sa introduca in contractele pe care vor sa le incheie in viitor, clauza de impreviziune, care da posibilitatea rediscutarii conditiilor contractuale odata cu schimbarea contextului economic.

Un alt punct asupra caruia Popa a facut referire este vulnerabilitatea intreprinderilor mici si mijlocii in relatia cu bancile.

IMM-urile cunt cele mai vulnerabile pentru ca nu sunt protejate de legislatia consumatorului si fiind firme mici nu vad rostul costurilor pentru asistenta juridica adecvata, a concluzionat Popa.

Tuca Zbarcea & Asociatii are o echipa formata din 83 de avocati, dintre care 16 sunt parteneri. In luna ianuarie, societatea de avocatura a infiintat TZA Insolventa SPRL, care gestioneaza proiectele de lichidare si insolventa.

Criza a determinat reducerea numarului de concentrari economice

Un alt efect al instalarii crizei economice este reducerea numarului de concentrari economice de pe piata, a declarat Raluca Vasilache, avocat asociat la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

Astfel, in a doua parte a lui 2008, la Comisia Europeana, s-a inregistrat o reducere cu 20% a notificarilor privind concentrarea economica, fata de aceeasi perioada a lui 2007, cu toate ca, pe perioada crizei, firmele pot fi tentate sa recurga la practici anticoncurentiale pentru mentinerea nivelului de profit sau pentru a supravietui pe piata.

In Romania, de la inceputul acestui an, Consiliul Concurentei a analizat 14 cazuri de concentrare economica in mai multe domenii, printre care industrie, bunuri de consum energie si sectorul de servicii. Anul trecut, institutia a solutionat 74 de cazuri fata de 45, in 2008.

Potrivit legislatiei in vigoare, Comisia Europeana si Consiliul Concurentei pot aplica amenzi pentru concentrare economica de pana la 10% din cifra de afaceri obtinuta in anul anterior deciziei de sanctionare.